Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην Κινέζικη Ακαδημία Επιστημών και κάλεσε τους Κινέζους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα μας και να γίνουν μέρος του «ελληνικού success story» της ελληνικής επιτυχημένης ιστορίας ανάκαμψης. Αναφέρθηκε, στα κοινά των δύο χωρών, στον αρχαίο πολιτισμό που έχουν Ελλάδα και Κίνα και στην αίσθηση του ιστορικού χρόνου που μοιράζονται, ωστόσο, όπως σημείωσε, θέλει να επικεντρώσει στο κοινό μέλλον που μπορούν να χτίσουν οι δύο χώρες.

«Ξέρω ότι η Κίνα επενδύει παντού» είπε ο Πρωθυπουργός και την κάλεσε να επενδύσει στη χώρα μας.Υπογράμμισε ότι, υπάρχει μεγάλο περιθώριο στον τομέα των υποδομών, στον τουρισμό, στην αξιοποίηση των αρχαιολογικών και ιστορικών μνημείων που διαθέτει άφθονα η χώρα μας, αλλά και στην επιστήμη και τη γνώση, καθώς η χώρα μας διαθέτει υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό με σπουδές στα καλύτερα πανεπιστήμια της Ελλάδας και της Δύσης.

 Δήλωσε ότι η  Ελλάδα κερδίζει το στοίχημα» και έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι στόχος του είναι η οικοδόμηση στρατηγικής σχέσης μακράς πνοής με την Κίνα σημειώνοντας επίσης ότι η Ελλάδα κέρδισε ξανά την αξιοπιστία της κάτι που πέρυσι δεν ήταν καθόλου δεδομένη».
«Ο Ελληνας είναι φιλόξενος και στην ψυχή του έχει πείσμα για να ξεπερνά τις δυσκολίες», ανέφερε σε δήλωσή του.
Αναφέρθηκε  στη μείωση των spread και στις εκτιμήσεις των αγορών όμως  έκανε και ιδιαίτερη αναφορά στη μεγάλη ζημιά που έχει υποστεί η ελληνική οικονομία λόγω της κρίσης, στη μείωση του ΑΕΠ περίπου κατά 25% και την ιδιαίτερα υψηλή ανεργία που αγγίζει το 27% και στους νέους το 60%.

Αν και δεν έχει ήδη γίνει γνωστό το πακέτο συμφωνιών αλλά ακόμη και την ατζέντα των συνομιλιών τους υπαρχουν πληροφορίες ότι έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις για συγκεκριμένους τομείς που θα επενδύσουν κινεζικά κεφάλαια όπως οι σιδηρόδρομος, το αεροδρόμιο Αθηνών και περιφερειακά αεροδρόμια και λιμάνια, μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας και όχι αναθέσεων.

Μετά την ομιλία του ο κ. Σαμαράς και η ελληνική αποστολή ξεναγήθηκαν στην Απαγορευμένη Πόλη. Επίσης παραβρέθηκε στη παρουσίαση ντοκιμαντέρ της κινεζικής τηλεόρασης σε συμπαραγωγή με την ΕΡΤ με τίτλο «glamorous Greece». Αργότερα  θα συναντηθεί στο Πεκίνο με τον Πρωθυπουργό της Κίνας Λι Κετσιάνγκ και θα παρακαθήσει σε δείπνο προς τιμήν του.