«Δεν υπάρχει αντιστοιχία» μεταξύ Λουξεμβούργου και Κύπρου σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά του τραπεζικού τομέα, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Μεγάλου Δουκάτου Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, επισημαίνοντας ότι στη χώρα του ο τραπεζικός τομέας αναλογεί σε 2,5 φορές το ΑΕΠ, ενώ στην Κύπρο ήταν κατά πολύ μεγαλύτερος.


«Κατανοώ ότι μπορεί κάποιος ο οποίος δεν γνωρίζει ακριβώς τις συνθήκες να κάνει συγκρίσεις. Αλλά θα πρέπει κατόπιν να ρωτήσει και τότε θα μάθει ότι, για παράδειγμα, ο τραπεζικός τομέας μας είναι μόνο 2,5 φορές μεγαλύτερος από το ΑΕΠ μας. Στην Κύπρο ήταν πολύ μεγαλύτερος», δήλωσε ο κ. Γιουνκέρ, κατά την διάρκεια συζήτησης με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που διοργανώθηκε στο πλαίσιο ημερίδας για την Ευρώπη στο Βερολίνο.

Ο κ. Γιουνκέρ, ο οποίος αυτή την ώρα συναντάται με την Καγκελάριο Μέρκελ είπε ακόμη ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να είναι υπερήφανοι για τα επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά του ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε κυρίως την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας στον ευρωπαϊκό Νότο.

Στο πλαίσιο της συζήτησης οι δύο πολιτικοί ερωτήθηκαν για το κλίμα που επικρατεί στις γερμανογαλλικές σχέσεις.

Ο κ. Σόιμπλε απέρριψε τον ισχυρισμό ότι η χώρα του ασκεί δημόσια κριτική στην Γαλλία ή ότι ο ίδιος «χάνει την υπομονή του» με το Παρίσι. 

«Θα μου επιτρέψετε να εκφράζομαι ελεύθερα στις απευθείας συνομιλίες μας», σημείωσε ωστόσο ο Γερμανός υπουργός, ενώ πρόσθεσε: «Δεν μιλούμε πολύ ο ένας για τον άλλο, αλλά μιλούμε πολύ μεταξύ μας».

Ανέφερε ακόμη ότι οι δύο κυβερνήσεις «συνεργάζονται καλά», αλλά διευκρίνισε ότι στις δύο χώρες υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές πλειοψηφίες και ανέφερε ότι το σχέδιο μεταρρυθμίσεων της γαλλικής κυβέρνησης, με αντάλλαγμα το οποίο έλαβε την διετή παράταση για την μείωση του ελλείμματος, «μοιάζει περίπλοκο».

Ο Σόιμπλε είπε ακόμη ότι υπάρχουν πράγματα που η Γαλλία μπορεί να κάνει καλύτερα από τη Γερμανία, δήλωσε πρόθυμος να προσφέρει βοήθεια στο Παρίσι όσον αφορά την διαδικασία των μεταρρυθμίσεων, «αλλά όχι με τη λογική του "ξερόλα"».

Ο κ. Γιουνκέρ πάντως έκανε λόγο για «ρητορική φούσκα» και ζήτησε να σταματήσει η φημολογία ότι οι σχέσεις Γερμανίας - Γαλλίας έχουν καταστραφεί.

Είπε μάλιστα ότι η σχέση των δύο αυτών χωρών είναι «ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη» και ότι «ο κίνδυνος για την Ευρώπη είναι μεγαλύτερος όταν (η Γερμανία και η Γαλλία) δεν συμφωνούν».