Σειρά συμφωνιών και πρωτοκόλλων σε τομείς όπως ο τουρισμός, η τεχνολογία, η ενέργεια αλλά οι αποκρατικοποιήσεις υπεγράφησαν μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον κινέζο ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ.

Συγκεκριμένα υπεγράφη Πρωτόκολλο Συνεργασίας του ΤΑΙΠΕΔ με την China Development Bank, με στόχο την προώθηση του Ελληνικού Προγράμματος Ιδιωτικοποιήσεων και τη δυναμική συμμετοχή σε αυτό κινεζικών εταιρειών.  

Παράλληλα, η ελληνική πλευρά υπέγραψε Συμφωνητικό Συνεργασίας με την China Development Bank, με στόχο την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών σε τομείς προτεραιότητας, όπως, τουρισμός και ακίνητα, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, ενέργεια και στη χρηματοδότηση επενδύσεων. Η China Development Bank θα προωθεί επενδυτικά σχέδια του Invest in Greece σε κινεζικές επιχειρήσεις και κατόπιν αξιολόγησης, θα χρηματοδοτεί την υλοποίησή τους. 

Επίσης, υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας με την κινεζική εταιρεία Huawei, από το οποίο προκύπτει ότι η εν λόγω εταιρεία τα επόμενα τρία χρόνια θα εγκαταστήσει στην Ελλάδα ένα σημαντικό διαμετακομιστικό κόμβο για προϊόντα της, ένα κέντρο έρευνας και καινοτομίας σε συνεργασία με κορυφαία ελληνικά ερευνητικά κέντρα και ελληνικές τεχνολογικές εταιρείες. 

Επιπλέον, η εταιρεία Huawei είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα και να παράσχει εκπαίδευση και θέσεις πρακτικής άσκησης σε φοιτητές και νέους πτυχιούχους. 

Τέλος, η ελληνική πλευρά υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την κινεζική εταιρεία ZTE, προκειμένου να καταστήσει το λιμάνι του Πειραιά διαμετακομιστικό κέντρο (transit and logistics hub) για τα προϊόντα της ZTE στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. 

Οι επιχειρηματίες που υπέγραψαν

Τέσσερις συμφωνίες ελληνικών εφοπλιστικών εταιριών με την Τράπεζα Εισαγωγών Εξαγωγών της Κίνας υπεγράφησαν σήμερα αλλά και μία σε επίπεδο βιομηχανία και τροφίμων. 

Συγκεκριμένα υπεγράφησαν: 

*Επιστολή προσφοράς ασφαλισμένου δανείου 146,4 εκ. δολαρίων μεταξύ του Ναυτιλιακού ΟμίλουAngelicoussis και της Τράπεζας Εισαγωγών Εξαγωγών της Κίνας για χρηματοδότηση κατασκευής 3 πολύ μεγάλων αερομεταφορέων αργού πετρελαίου (VLCC) με χωρητικότητα εκτοπίσματος 319.000 dwt.

*Συμφωνία ασφαλισμένου δανείου 30 εκ. δολ. μεταξύ της ναυτιλιακής εταιρίας Diana Shipping και της ίδιας Τράπεζας για τη χρηματοδότηση κατασκευής 2 bulk carrier (φορεών μεγάλου χύδην φορτίου) με χωρητικότητα εκτοπίσματος 76.000 dwt.

*Συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Κινεζικής Τράπεζας και της ελληνικής Ναυτιλιακής εταιρίας DYNAGAS για τη χρηματοδότηση 2 bulk carrier τύπου panamax με χωρητικότητα εκτοπίσματος 76.000 dwt.

*Συμφωνια πλαισίου συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής ναυτιλιακής PARAGON SHIPPING και του Κινεζικού Νηογνώμονα China Classification Society.

Τέλος υπεγράφησαν, συμφωνία πώλησης προιόντων της ελληνικής Ικτίνος, όπως είχε γράψει πρώτο το www.moneypost.gr,  (50 εκ. ευρώ για μάρμαρα και 10 εκ. ευρώ για κρασί και ελαιόλαδο) για 3 χρόνια στην κινεζική αγορά και ετήσια σύμβαση αγοράς ελαιολάδου μεταξύ της διεθνούς Κινεζικής εταιρείας Athena με την ελληνική Βοτζάκης της Κρήτης.