«Ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη» είναι οι σχέσεις Γαλλίας-Γερμανίας και ότι «ο κίνδυνος για την Ευρώπη είναι μεγαλύτερος όταν η Γερμανία και η Γαλλία δεν συμφωνούν» δήλωσε ο κ. Γιούνκερ και ζήτησε να σταματήσει η φημολογία ότι οι σχέσεις Γερμανίας - Γαλλίας έχουν καταστραφεί.  

Κατά τη διάρκεια συζήτησης που διοργανώθηκε στο πλαίσιο ημερίδας για την Ευρώπη στο Βερολίνο (και στην οποία συμμετείχε και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρώην επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ), ο γερμανός υπουργός απέρριψε τον ισχυρισμό ότι η χώρα του ασκεί δημόσια κριτική στην Γαλλία ή ότι ο ίδιος «χάνει την υπομονή του» με το Παρίσι. «Θα μου επιτρέψετε να εκφράζομαι ελεύθερα στις απευθείας συνομιλίες μας», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Δεν μιλάμε πολύ ο ένας για τον άλλο, αλλά μιλάμε πολύ μεταξύ μας». 

Τόνισε ότι οι δύο κυβερνήσεις «συνεργάζονται καλά», αλλά διευκρίνισε ότι στις δύο χώρες υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές πλειοψηφίες και ανέφερε ότι το σχέδιο μεταρρυθμίσεων της γαλλικής κυβέρνησης, με αντάλλαγμα το οποίο έλαβε την διετή παράταση για την μείωση του ελλείμματος, «μοιάζει περίπλοκο».

Ο κ. Σόιμπλε είπε ακόμη ότι υπάρχουν πράγματα που η Γαλλία μπορεί να κάνει καλύτερα από τη Γερμανία, δήλωσε πρόθυμος να προσφέρει βοήθεια στο Παρίσι όσον αφορά την διαδικασία των μεταρρυθμίσεων, «αλλά όχι με τη λογική του "ξερόλα"», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ.Γιούνκερ αναφερόμενος στον τραπεζικό κλάδο της χώρας του και τις συγκρίσεις που γίνονται με την Κύπρο, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι «δεν υπάρχει αντιστοιχία» και επισήμανε ότι στη χώρα του ο τραπεζικός τομέας αναλογεί σε 2,5 φορές το ΑΕΠ, ενώ στην Κύπρο είναι κατά πολύ μεγαλύτερος.

«Κατανοώ ότι μπορεί κάποιος ο οποίος δεν γνωρίζει ακριβώς τις συνθήκες να κάνει συγκρίσεις. Αλλά θα πρέπει κατόπιν να ρωτήσει και τότε θα μάθει ότι, για παράδειγμα, ο τραπεζικός τομέας μας είναι μόνο 2,5 φορές μεγαλύτερος από το ΑΕΠ μας. Στην Κύπρο ήταν πολύ μεγαλύτερος», σημείωσε.