Η ανάπτυξη και η έξοδος από την κρίση και την ύφεση είναι το διακύβευμα για την Ευρώπη διαμήνυσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ σε συνέντευξη Τύπου στην οποία παρουσίασε σχέδιο για την  οικονομική διακυβέρνηση στην ευρωζώνη, τα ευρωομόλογα και τις πρωτοβουλίες για τους άνεργους νέους και την ενέργεια, τονίζοντας ότι  «η ύφεση απειλεί την ίδια την ταυτότητα της Ευρώπης».

Ανέφερε ότι σχεδόν όλες οι χώρες της ευρωζώνης είτε είναι σε ύφεση είτε απειλούνται σοβαρά από αυτήν και τόνισε « είναι ευθύνη μου, να βγει η Ευρώπη από τον μαρασμό, να μειωθεί η δυσαρέσκεια των πολιτών που υπονομεύει το μέλλον της, και παρουσίασε για αυτό ένα σχέδιο τεσσάρων σημείων:

Πρώτο, ζητά, οικονομική διακυβέρνηση στην ευρωζώνη με πρόεδρο ο οποίος θα ασχολείται αποκλειστικά με αυτό το έργο. Αυτή η οικονομική κυβέρνηση, προσέθεσε, θα συνέρχεται κάθε μήνα «για να συζητά τις πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις που παίρνουν οι κυβερνήσεις και να εναρμονίζει την φορολογική πολιτική». Ακόμη θα βοηθά στη σύγκλιση των κοινωνικών πολιτικών και της καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Δεύτερον, μια πρωτοβουλία που θα είναι προσανατολισμένη στις νέες γενιές, κατά της ανεργίας των νέων, και κινητοποίηση προς αυτήν την κατεύθυνση μόλις εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι.

Προτείνει ακόμη ευρωπαϊκή κοινότητα ενέργειας η οποία θα συντονίσει τις προσπάθειες προς τη χρήση ανανεώσιμων πηγών.

Τέταρτον «ένα νέα στάδιο στην δημοσιονομική ενοποίηση με δυνατότητα έκδοσης προϋπολογισμού και σταδιακά την πιθανότητα έκδοσης ομολόγων».