Πτωτικές τάσεις επικρατούν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τις δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων για πιθανή απόσυρση των μέτρων χαλάρωσης, οι οποίες «τρόμαξαν» τις αγορές.

Τρία «γεράκια» της Fed κάλεσαν την κεντρική τράπεζα την Πέμπτη να διακόψει τις αγορές ομολόγων έως το καλοκαίρι, προκαλώντας κλυδωνισμούς στη Wall Street.

Στις 10.30 (ώρα Ελλάδος), ο πανευρωπαϊκός δείκτης EURO STOXX 50 κατέγραφε απώλειες 0,38% στις 2.796,05 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο FTSE100 υποχωρούσε κατά 0,20% στις 6.674,73 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40^FCHI-0,10% σημείωνε πτώση 0,24% στις 3.969,39 μονάδες και ο DAX^GDAXI-0,27% στη Φραγκφούρτη διαμορφωνόταν στις 8.347,81 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,26%.

Ωστόσο, οι αναλυτές δεν αποκλείουν η διάθεση ανάληψης κινδύνωννθα ανακάμψει τελικά, εάν οι επενδυτές σπεύσουν σε αγορές μετά τη σημερινή πτώση. Επιπλέον, η άποψη υπέρ του τερματισμού των πολιτικών κινήτρων στις ΗΠΑ δεν θεωρείται ότι εκφράζει το σύνολο των αξιωματούχων της Fed στην παρούσα φάση.

«Παρατηρούνται έντονες ρευστοποιήσεις κερδών και δεν αποτελεί έκπληξη η ελαφρά υποχώρηση των αγορών», σχολιάζει στο Reuters ο Βίνα Σάρμα από την Gekko Capital Markets. Παρατηρεί, ωστόσο, ότι κάθε φορά που σημειωνόταν πτώση στην αγορά τις τελευταίες εβδομάδες, οι επενδυτές αξιοποιούσαν την ευκαιρία για να κάνουν αγορές. Οπότε, εάν σημειωθεί ρευστοποίηση σήμερα, είναι πιθανό να δούμε νέες τοποθετήσεις, εκτιμά ο αναλυτής.