Ο τεράστιος αγωγός φυσικού αερίου South Stream για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πραγματικότητα και, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα έχει κατασκευαστεί έως το τέλος του 2015, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του υποθαλάσσιου τμήματος της γραμμής, στο Reuters, διαλύοντας τις αμφιβολίες σχετικά με την κατασκευή του.

Μέτοχοι του South Stream είναι η ρωσική εταιρία φυσικού αερίου Gazprom, η γαλλική εταιρεία κοινής ωφέλειας EDF, η γερμανική εταιρεία Wintershall και ο ιταλικός όμιλος Eni, ενώ ο αγωγός θεωρείται ανταγωνιστικός του Nabucco West και του TAP, που θα μεταφέρουν φυσικό αέριο από το τεράστιο κοίτασμα του Shaz Deniz στο Αζερμπαϊτζάν.

O αγωγός, αξίας 39 δισ. δολαρίων, που θεωρείται ότι αποτελεί την απάντηση της Ρωσίας στις προσπάθειες της ΕΕ να βρει εναλλακτικούς προμηθευτές, θα εκτείνεται σε περισσότερα από 2.000 χιλιόμετρα περνώντας από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Ουγγαρία και τη Σλοβενία ​​στη βορειοανατολική Ιταλία.

Αρκετοί αναλυτές και διπλωμάτες έχουν αμφισβητήσει την οικονομική βιωσιμότητα του αγωγού, αφού εκτός από το υπέρογκο τίμημα, υπάρχει και η τεχνική πρόκληση της κατασκευής ενός αγωγού 900 χιλιομέτρων κάτω από τη θάλασσα και σε βάθος έως 2.000 μέτρα.

«Η απόφαση για την επένδυση έχει ληφθεί. Οι μέτοχοι μας έχουν δώσει εντολή να εργαστούμε ώστε ο πρώτος αγωγός να είναι έτοιμος μέχρι το τέλος του 2015 και αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα βάσει του οποίου εργαζόμαστε», είπε στο Reuters ο Marcel Kramer, διευθύνων σύμβουλος της South Stream Transport. «Είναι πραγματικότητα».

Μέχρι το τέλος του Ιουνίου, αναμένεται να έχει επιλεχθεί ποιος από τους δύο αγωγούς Nabucco ή TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη δεύτερη φάση του Shah Deniz, η οποία αναμένεται να αρχίσει την παραγωγή το 2018 ή το 2019 και να φτάσει τα 16 δις κυβικά μέτρα (bcm) ετησίως: 10 bcm που προορίζονται για την Ευρώπη και 6 bcm για την Τουρκία.

Ο South Stream θα πρέπει να έχει λειτουργήσει νωρίτερα, είπε ο Kramer, προσθέτοντας ότι η εταιρεία βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση της χρηματοδότησης του έργου έως το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ή τις αρχές του 2014. και «αυτό θα είναι το απόλυτο τεστ για τη βιωσιμότητα ενός τέτοιου έργου», πρόσθεσε.

Ο Kramer επεσήμανε ότι οι συμμετέχοντες στον South Stream, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών και των οργανισμών εξαγωγικών πιστώσεων, ίσως ξεπεράσουν τους 20.

Υπενθυμίζεται ότι η  Ρωσία έχει ήδη κατασκευάσει τον Nord Stream, που ανήκει κατά πλειοψηφία στην Gazprom και μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία προς τη Γερμανία, αποφεύγοντας τα κράτη της ανατολικής Ευρώπης. Ωστόσο, στις αρχές του 2009, μια διαμάχη για τις τιμές με την Ουκρανία προκάλεσε σοβαρά προβλήματα εφοδιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία στηρίζεται στη Ρωσία για το ένα τέταρτο περίπου του αερίου της, από το οποίο ποσοστό μεγαλύτερο του 60% διέρχεται μέσω της Ουκρανίας. Το περιστατικό ανησύχησε την Ευρώπη που αποφάσισε να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία.

Η Gazprom,  δήλωσε ότι η διακοπή των τριών εβδομάδων το 2009 της κόστισε 2 δισ. δολάρια.