Την καθιέρωση του «κυπριακού μοντέλου» με το «κούρεμα» των καταθέσων άνω των 100.000 ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της ευρωζώνης και την παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), όταν θα εξαντλούνται όλες οι εναλλακτικές, προαναγγέλλει ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Μισέλ Μπαρνιέ.

Μολονότι δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις, η συναίνεση που φαίνεται να διαμορφώνεται, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα λεγόμενα του κ. Μπαρνιέ, είναι προς την κατεύθυνση της παγίωσης του «κυπριακού μοντέλου», παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν στους κόλπους της ζώνης του ευρώ. 

Ωστόσο, ο κ. Μπαρνιέ, μιλώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής» θεωρεί δεδομένο ότι η τραπεζική ενοποίηση θα θωρακίσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της ευρωζώνης, καθιστώντας το ενδεχόμενο πλήγματος στις καταθέσεις ακραίο σενάριο. 

Ο Γάλλος αξιωματούχος υποστηρίζει ότι καταθέτες, ομολογιούχοι και μέτοχοι των τραπεζών έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού.

Μάλιστα, ο Επίτροπος διατυπώνει τη διαφωνία του με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως προς αυτό το ζήτημα, εκτιμώντας ότι η τραπεζική ενοποίηση δεν απαιτεί αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών. 

Ερωτηθείς εξάλλου για την Κύπρο και την Ελλάδα, δηλώνει ότι σε γενικές γραμμές οι ευρωπαϊκές αποφάσεις ήταν σωστές και δηλώνει βέβαιος ότι οι δύο χώρες θα καταφέρουν να βγουν από την κρίση με τα πλεονεκτήματα που διαθέτουν.