Αναβαθμίστηκε τον Μάιο - για πρώτη φορά μέσα σε δύο μήνες- η αξιολόγησης της ιαπωνικής οικονομίας, γεγονός που υποδεικνύει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης επιταχύνονται.


Σύμφωνα με μηνιαία οικονομική έκθεση της κυβέρνησης που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, η οικονομία ανακάμπτει σταδιακά. Τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι η οικονομία δείχνει σημάδια ανάκαμψης, αλλά εξακολουθεί να παρουσιάζει αδυναμίες.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Ιαπωνίας επεκτάθηκε την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου, καθώς τα κέρδη από τις καταναλωτικές δαπάνες και η ανάκαμψη των εξαγωγών βοήθησαν την οικονομία να ανακτήσει την πορεία της σε σχέση με την ύφεση που αντιμετώπιζε το περασμένο έτος.

«Αναμένουμε πως η οικονομία θα συνεχίσει να ανακάμπτει, καθώς η βελτίωση στις εξαγωγές, η οικονομική τόνωση και η νομισματική πολιτική θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη», αναφέρεται στην έκθεση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Σίνζο Άμπε, έχει θέσει σε εφαρμογή την επιθετική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και των βαρέων φορολογικών δαπανών, με στόχο να σταματήσουν οι επικρίσεις σχετικά με τον πληθωρισμό. 

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές παρουσιάζουν σημάδια ανάκαμψης, καθώς η ασθενής κατάσταση του γιεν ωθεί τις μαζικές εξαγωγές αυτοκινήτων, χάλυβα και χημικών ουσιών. Στην έκθεση σημειώνεται τέλος ότι η βιομηχανική παραγωγή ανακάμπτει σταδιακά.