Συνάντηση 45 λεπτών είχε η γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ με τον Πάπα Φραγκίσκο τον Α' στο Βατικανό, κατά τη διάρκεια σύντομης επίσκεψή της στην Ιταλία.

Απαντώντας στην κριτική του Ποντίφικα για μία «άκαρδη δικτατορία της οικονομίας», η Μέρκελ τόνισε κατά την αποχώρηση της από το Βατικανό, την ανάγκη να ενισχυθεί ο έλεγχος των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Ο Πάπας, μιλώντας σε 200.000 πιστούς καταδίκασε εκ νέου την υπεροχή της οικονομίας επί του ανθρώπου.Μας ενδιαφέρει ο κόσμος και όχι οι τράπεζες», είπε ο πάπας Φραγκίσκος  το  Σάββατο το απόγευμα σε κύρηγμα του στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

«Η οικονομική κρίση αποτελείται από τον κόσμο, από τις οικογένειες που πεθαίνουν της πείνας. Αλλά αυτό δεν ενδιαφέρει, ενώ, αντιθέτως, όταν μειώνονται οι επενδύσεις των τραπεζών, αυτό παρουσιάζεται ως τραγωδία», τόνισε ο Αργεντίνος ποντίφικας.

«Η Εκκλησία, με την μαρτυρία της, πρέπει να εναντιωθεί σε αυτή την λογική», πρόσθεσε ο πάπας Βεργκόλιο, σύμφωνα με τον οποίο «το κύριο ζητούμενο, στην δημόσια ζωή, είναι η ηθική, έντιμη συμπεριφορά, διότι όταν απουσιάζει, μπορεί να συμβεί οτιδήποτε».

Σε ανακοίνωσή του το Βατικανό αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια των εγκάρδιων συνομιλιών τους έγινε αναφορά στη μακρά ιστορία των σχέσεων μεταξύ της Αγίας Εδρας και της Γερμανίας, και συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η κοινωνική η πολιτική, η οικονομική και η θρησκευτική κατάσταση στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Αναφέρεται ακόμη πως η συνομιλία τους επικεντρώθηκε κυρίως στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις διώξεις εναντίων των χριστιανών, τη θρησκευτική ελευθερία και τη διεθνή συνεργασία για την ειρήνη.

Η πρώτη συνάντηση της Μέρκελ με τον διάδοχό του Βενέδικτου ΙΣτ' επέτρεψε επίσης «την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την Ευρώπη ως κοινότητα αξιών και για την ευθύνη της στον κόσμο, με την ελπίδα μιας δέσμευσης όλων των πολιτικών και θρησκευτικών συνιστωσών υπέρ μιας ανάπτυξης που θα βασίζεται στην αξιοπρέπεια του ανθρώπου και θα εμπνέεται από τις αρχές της επικουρικότητας και της αλληλεγγύης».