Μέχρι τα μέσα Ιουλίου προγραμματίζει το ΤΧΣ, την  πώληση του ΤΤ και της Proton Bank καθώς οι μεγάλες τράπεζες συνεχίζουν να απορροφούν μικρά πιστωτικά ιδρύματα ως μέρος των σχεδίων για την τόνωση του πληγέντος κλάδου, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο το αναθεωρημένο μνημόνιο.

Όπως τονίζει, η Ελλάδα ανακεφαλαιοποιεί τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες και εξυγιαίνει τις υπόλοιπες που θεωρούνται μη βιώσιμες, για να βελτιώσει την ικανότητα του κλάδου να χρηματοδοτήσει την οικονομία να βγει από τη βαθιά ύφεση των τελευταίων έξι ετών.

Τα μικρά πιστωτικά ιδρύματα Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Proton χωρίστηκαν σε «καλό» και «κακό» τμήμα και πλέον ανήκουν στο ΤΧΣ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ στην έκθεσή τους επισημαίνουν ότι το ποσό των 50 δισ. ευρώ είναι αρκετό για να καλύψει το κόστος ανακεφαλαιοποίησης και εξυγίανσης του κλάδου, και επίσης θα αφήσει και αρκετά κεφάλαια για τα επόμενα stress tests του κλάδου που θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2013.

Τα νέα tests θα αξιολογήσουν την επάρκεια φερεγγυότητας και τις προβλέψεις για τα επισφαλή δάνεια, καθώς οι τράπεζες βρίσκονται ακόμη αντιμέτωπες με αυξημένες πιστωτικές απομειώσεις εξαιτίας της ύφεσης. Τα bad loans αυξήθηκαν στο 24.2% των βιβλίων τους το περασμένο έτος, από το 16,5% το 2011.

Όπως τονίζει το πρακτορείο Reuters, μέχρι τα μέσα Ιουλίου οι αρχές θα χαράξουν μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την περαιτέρω εξυγίανση του τραπεζικού τομέα και την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του ΤΧΣ. Οποιαδήποτε συγχώνευση μεταξύ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, θα εξεταστεί μόνο αφού προσδιοριστεί η στρατηγική.