Χωρίς τέλος η κρίση στην ιταλική οικονομία

Χωρίς τέλος η κρίση στην ιταλική οικονομία

Νέα σημαντική πτώση παρουσίασε η ιταλική βιομηχανική παραγωγή, σύμφωνα με το στατιστικό ινστιτούτο της χώρας Istat, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα ψάχνει λύσεις για να μειώσει την αυξανόμενη ανεργία.

Τον Μάρτιο του 2013, τα έσοδα των ιταλικών βιομηχανιών προ φόρων μειώθηκαν κατά 7,6% σε ετήσια βάση. Πρόκειται για την δέκατη πέμπτη συνεχή μείωση.

Οι βιομηχανικές παραγγελίες τον ίδιο μήνα, συρρικνώθηκαν κατά 10% σε ετήσια βάση, αλλά θετικό στοιχείο χαρακτηρίζεται η άνοδος τους σε σχέση με το Φεβρουάριο κατά 1,6%.

Η ιταλική τηλεόραση RAI έκανε λόγο σήμερα για μια «κρίση που μοιάζει να είναι πράγματι δίχως τέλος».

Στο μεταξύ κατά πληροφορίες που προβάλλονται από τον ιταλικό Τύπο, η κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα προσανατολίζεται προς την εφαρμογή της ανειλημμένης απόφασης για αύξηση του ΦΠΑ, τον ερχόμενο Ιούλιο, από το 21% στο 22%.

Ενώσεις καταναλωτών υπογραμμίζουν ότι η κίνηση αυτή υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει το κλείσιμο περίπου 26.000 εμπορικών επιχειρήσεων και επιπλέον επιβάρυνση κάθε ιταλικής οικογένειας με 200 ευρώ το χρόνο.

Η κεντροδεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μέσω του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου Ρενάτο Μπρουνέτα, επιμένει ότι η αύξηση του ΦΠΑ πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία και ζητεί να βρεθούν τα απαραίτητα έσοδα για την κάλυψη των δημοσιονομικών εσόδων από αλλού. Πρόκειται για 2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2013 και 4 δισεκατομμύρια ευρώ το 2014.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα όμως ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα τόνισε ότι, βάσει των σημερινών δεδομένων, δεν φαίνεται να μπορεί να ανασταλεί η προγραμματισμένη αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας.

Παράλληλα, σύμφωνα με το δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι Rai 3, ο νέος υπουργός Εργασίας Ενρίκο Τζοβανίνι, προσπαθεί να εξασφαλίσει πόρους 12 δισεκατ. ευρώ, με στόχο να μειωθεί η ανεργία των νέων, από το 38% στο 30%.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση Λέτα ελπίζει να μπορέσουν να δημιουργηθούν 100.000 θέσεις εργασίας για ανέργους μέχρι 24 ετών.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να εφαρμοστεί άμεσα η μείωση της περιόδου διακοπής ανάμεσα στην λήξη της μιας σύμβασης έργου και στην επόμενη , σε μόλις 20 ημέρες, καθώς και η λεγόμενη «αλληλεγγύη των γενεών»: η θέσπιση, δηλαδή, ευρείας μερικής απασχόλησης για εργαζόμενους που βρίσκονται κοντά στην σύνταξη για να αρχίσουν να προσλαμβάνονται σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης νέοι υπάλληλοι.

Στην οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος τόνισε σήμερα ότι «η δραματική κρίση που ζει η Ιταλία επιβάλλει στους κοινωνικούς εταίρους, στους κρατικούς θεσμούς και στις επιχειρήσεις την εξεύρεση αποτελεσματικών λύσεων για να δοθεί νέα ώθηση στην απασχόληση».

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο