Χιλιάδες άνθρωποι στη Βραζιλία έσπευσαν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους το Σαββατοκύριακο από την κρατική τράπεζα Caixa Economica Federal εν μέσω φημών περί επικείμενης κατάργησης ενός προγράμματος κοινωνικής ασφάλισης, μεταδίδει στην ιστοσελίδα του το CNBC. 

Ουρές από πελάτες της τράπεζας σχηματίστηκαν σε δεκάδες υποκαταστήματα της Caixa Economica Federal η οποία πληρώνει τα επιδόματα κοινωνικής ασφάλισης το Σάββατο και την Κυριακή. 

"Τα υποκαταστήματα δεν είναι ανοιχτά το Σάββατο. Αυτό που συνέβη είναι ότι μόλις οι φήμες άρχισαν να κυκλοφορούν, οι άνθρωποι άρχισαν να συγκεντρώνονται στα τοπικά καταστήματα προσπαθώντας να τραβήξουν χρήματα από τα ATMs", δήλωσε ο Rafael Carregal, δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου Globo μιλώντας στο CNBC.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Estado de Sao Paulo, οι καταθέτες εισέβαλαν σε πέντε καταστήματα στην πόλη του Sao Luiz και σε άλλα τέσσερα στην πολιτεία του Maranhao.

Τα περισσότερα από τα υποκαταστήματα που επηρεάστηκαν ήταν στις πιο φτωχές περιοχές της χώρας. 

Συνολικά, τα υποκαταστήματα σε 12 πολιτείες επηρεάστηκαν καθώς η κυβέρνηση προσπαθούσε να καθησυχάσει τους πολίτες. 

"Χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας σε πολλές πολιτείες, προκειμένου να αποκατασταθεί η τάξη.  Ο υπουργός Εθνικής Ανάπτυξης αναγκάστηκε να κάνει μια ομιλία (την Κυριακή), καθησυχάζοντας τον κόσμο ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει στα προγράμματα κοινωνικής προστασίας", δήλωσε ο Carregal.

Το πρόγραμμα κοινωνικής ασφάλισης Bolsa Familia πληρώνει περισσότερες από 13,8 εκατ. οικογένειες στη Βραζιλία. Ήταν ένα από τα βασικά προγράμματα της κυβέρνησης του προέδρου Luiz Inacio Lula da Silva με στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας. Από την αποχώρηση του τον Δεκέμβριο του 2010 ο πρόεδρος Dilma Roussef, ο οποίος θεωρείται προστατευόμενος του Lula, έχει συνεχίσει τις πολιτικές του. 

"Δεν υπάρχει απολύτως καμία πιθανότητα αναστολής των πληρωμών ή τροποποίησης του υφιστάμενου χρονοδιαγράμματος. Οι πληρωμές στην Bolsa Familia συνεχίζονται και γίνονται εγκαίρως και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα", δήλωσε η υπουργός Κοινωνικής Ανάπτυξης, Tereza Campello.