Η Τσεχία θα πρέπει να χαλαρώσει τα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας και να προχωρήσει σε δαπάνες για την ενίσχυση της ανάπτυξης κρατώντας ταυτόχρονα χαλαρή τη νομισματική πολιτική για την προώθηση της οικονομικής ανάκαμψης, δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη χώρα. 

"Οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές πολιτικές θα πρέπει να είναι προσανατολισμένες στο να στηρίξουν την οικονομία και όχι να δημιουργούν πρόσθετο βάρος", δήλωσε ο Masanori Yoshida, προσθέτοντας ότι δικαιολογούνται οι αυξημένες κυβερνητικές δαπάνες για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. 

Τα θεμέλια της οικονομίας παραμένουν ισχυρά, αλλά η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται σε ύφεση και η οικονομική δραστηριότητα αυτό το έτος αναμένεται να είναι αδύναμη και μόνο αργότερα ενδεχομένως να ακολουθήσει η ανάκαμψη, δήλωσε ο Yoshida.

Στους παράγοντες που αναμένεται να εμποδίσουν την επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη είναι η περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης. 

Η τσεχική οικονομία συρρικνώνεται σταθερά από τα τέλη του 2011 εν μέσω των κυβερνητικών περικοπών στις δαπάνες με στόχο τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του χρέους. Ωστόσο, η μείωση των δαπανών έχει οδηγήσει επίσης σε αύξηση της ανεργίας και σε μείωση των πραγματικών μισθών. 

Το ΔΝΤ προτείνει επίσης στην κεντρική τράπεζα της Τσεχίας να διατηρήσει την επεκτατική της στάση στη νομισματική της πολιτική για παρατεταμένη περίοδο καθώς δεν διαφαίνονται πληθωριστικές πέσεις.