Στην ενέργεια και στη φορολογική πολιτική θα εστιάσει η Σύνοδος Κορυφής της 22ας Μαΐου, στο πλαίσιο των προσπαθειών της ΕΕ για την προώθηση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας.


Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αξιολογήσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας και στην ανάπτυξη των δικτύων, με σκοπό να τεθεί τέλος μέχρι το 2015 στην απομόνωση ορισμένων κρατών-μελών από τα ευρωπαϊκά δίκτυα φυσικού αερίου καιηλεκτρικής ενέργειας.

Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επικεντρωθεί στην ανάγκη για επενδύσεις, καθώς και στην πολλαπλότητα των πηγών ενέργειας στην Ευρώπη.

Αναμένεται, ακόμη, να ζητήσει περαιτέρω δράσεις στο θέμα των τιμών και του υψηλού κόστους της ενέργειας.

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ στην καθιερωμένη προ των Συνόδων Κορυφής επιστολή του προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, «στόχος αυτού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι να θέσει κατευθύνσεις σε δύο σημαντικά θέματα για την οικονομία της Ευρώπης και την κοινωνική συνοχή. Την ενέργεια και τη φορολογία.» 

Στην επιστολή του, ο Ρόμπαϊ επισημαίνει ότι η συζήτηση για την ενέργεια θα επικεντρωθεί σε τρία ζητήματα. Την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας, την ανάπτυξη ενδογενών πηγών ενέργειας και την προσέλκυση επενδύσεων για σύγχρονες ενεργειακές υποδομές.

Στον τομέα της φορολογίας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επικεντρωθεί στην καταπολέμηση τηςφοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης, ενώ αναμένεται να καλέσει σε ταχεία πρόοδο σε μια σειρά από ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών, τη φορολόγηση των εισοδημάτων από αποταμιεύσεις και την καταπολέμηση της απάτης στην καταβολή του ΦΠΑ.

Ειδικότερα, στο ζήτημα της ανταλλαγής φορολογικών δεδομένων, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η στάση που θα τηρήσουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η Αυστρία και το Λουξεμβούργο, αφού την περασμένη εβδομάδα οι υπουργοί οικονομικών των χωρών αυτών μπλόκαραν τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας.

Ωστόσο, όπως τόνισε ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος, οι δύο αυτές χώρες έχουν συμφωνήσει να αναθεωρήσουν τις πολιτικές τους στο ζήτημα της ανταλλαγής πληροφοριών με τρίτες χώρες. «Όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων της Αυστρίας και του Λουξεμβούργου, αποδέχθηκαν να διαπραγματευτούν με τρίτες χώρες. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει συμβιβασμός σε αυτό το ζήτημα», ανέφερε ο ίδιος ευρωπαίος αξιωματούχος.

Εξάλλου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να κάνουν μια πολιτική συζήτηση για την κατάσταση στη Συρία, χωρίς να αναμένονται συγκεκριμένες αποφάσεις για το θέμα αυτό.

Η Σύνοδος Κορυφής θα ξεκινήσει στις 14:00 (ώρα Ελλάδας) και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 18:00.