Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσει ταχύτερα στην εφαρμογή της τραπεζικής ένωσης, με έναν ενιαίο φορέα εποπτείας και κοινούς κανόνες, επανέλαβε σήμερα κατά την ομιλία του στη Βουλή της Ιταλίας ο πρωθυπουργός της χώρας Ενρίκο Λέτα, μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον ιταλό πρωθυπουργό, η έλλειψη προόδου στην τραπεζική ένωση έχει υποσκάψει την αξιοπιστία των ηγετών της Ε.Ε. και αποτελεί ένα «ξεκάθαρο παράδειγμα της αδυναμίας της Ευρώπης» να ακολουθήσει τις «μεγαλόστομες διακηρύξεις» για τη λήψη αποφάσεων.

«Η Ε.Ε. δεν μπορεί να συνεχίζει να είναι άτολμη και να της λείπει αποφασιστικότητα όπως μέχρι σήμερα γιατί εάν δεν πατήσει το γκάζι θα καταρρεύσει», είπε καλώντας την Ευρώπη να δώσει έμφαση στις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη παρά στην εφαρμογή πολιτικών λιτότητας και δημοσιονομικής προσαρμογής.

Αν η Ε.Ε. δεν αλλάξει πορεία, πρόσθεσε ο Λέτα, θα συνεχίσει να καταγράφεται άνοδος κομμάτων τα οποία λένε ότι αντιτίθενται στο κατεστημένο, όπως το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S).

Σημειώνεται ότι ο Γεργκ Άσμουσεν, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είχε υποστηρίξει την περασμένη εβδομάδα ότι η τραπεζική ένωση θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία ως το καλοκαίρι της επόμενης χρονιάς.

Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει δηλώσει ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένας ενιαίος μηχανισμός εκκαθάρισης τραπεζών μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα τροποποιηθούν οι συνθήκες της Ε.Ε.