Τρία πρώην ανώτατα στελέχη της σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας Saab τέθηκαν υπό κράτηση σήμερα στο πλαίσιο μιας έρευνας για απάτη με την τήρηση διπλών βιβλίων με σκοπό την φοροδιαφυγή πριν από την πτώχευση της ιστορικής αυτής επιχείρησης στα τέλη του 2011.

Οι υποψίες αφορούν κατά κύριο λόγο σε "απόπειρες αποφυγής φορολογικού ελέγχου με επιβαρυντικές περιστάσεις" μέσω λογιστικών τεχνασμάτων κατά την διάρκεια της περιόδου από το 2010 ως το 2011, δήλωσε ο επικεφαλής εισαγγελέας Όλαφ Σάλγκρεν σε σουηδικά μέσα ενημέρωσης.

Οι τρεις κατηγορούμενοι, ανάμεσα τους και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Γιαν Άκε Γιόνσον, συνελήφθησαν χθες και διορίστηκαν συνήγοροι από το δικαστήριο, ανέφερε το δικαστήριο του Βενερσμπόργκ.

Οι άλλοι δύο προσαχθέντες είναι ο πρώην οικονομικός διευθυντής και ο νομικός σύμβουλος του διοικητικού συμβουλίου της Σάαμπ.

Οι φορολογικές αρχές είχαν προσφύγει στην δικαιοσύνη πριν από ένα χρόνο, καθώς δυσκολεύονταν να διακριβώσουν τη φορολογητέα ύλη της Σάαμπ, το ακριβές ύψος δηλαδή των φόρων και άλλων τελών που οφείλονταν. Τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορούνται τα τρία στελέχη της επιχείρησης επισύρουν ποινή φυλάκισης έως και τεσσάρων ετών.

Κατά την διάρκεια του 2011, η αυτοκινητοβιομηχανία αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα με διακοπές της παραγωγής της και δυσκολευόταν να εξοφλεί τις οφειλές της στους προμηθευτές και να καταβάλει τους μισθούς των εργαζομένων της. Οι προσπάθειες αναδιοργάνωσης της επιχείρησης και εξεύρεσης νέων επενδυτών απέτυχαν. Η Σάαμπ υπέβαλε αίτηση για την υπαγωγή της στον πτωχευτικό κώδικα το 2011.

Ο Γιόνσον εγκατέλειψε την διεύθυνση της επιχείρησης το 2011, έπειτα από έξι χρόνια στο τιμόνι της. Τον διαδέχθηκε ο Βίκτορ Μίλερ, επικεφαλής της ειδικευμένης κατασκευάστριας σπορ αυτοκινήτων Spyker, η οποία εξαγόρασε τη Σάαμπ τον Φεβρουάριο του 2010 από τον αμερικανικό όμιλο General Motors (GM).