Τις επόμενες μέρες αναμένεται αν ανοίξει το Data Room  για την ενημέρωση των δύο υποψήφιων επενδυτών INTRALOT LTD -2PU SOCIETE PAR ACTIONS SIMPLIFIEE σχετικά με το ιπποδρομιακό στοίχημα. Οι δύο εταιρείες πέρασαν στη β’ φάση του διαγωνισμού για τη χορήγηση του δικαιώματος για την αποκλειστική διοργάνωση και διεξαγωγή του αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος στην Ελλάδα για 20 χρόνια και μπαίνουν στη φάση ενημέρωσής τους για να κάνουν τις οικονομικές τους προσφορές.

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ μέχρι τις αρχές Ιουνίου θα πρέπει να έχει επιλεγεί ο ανεξάρτητος εκτιμητής που θα εκτιμήσει την εύλογη αξία  του ιπποδρομιακού στοιχηματισμού και του ενοικίου των εγκαταστάσεων του ΟΔΙΕ και μέχρι τα τέλη Ιουλίου αναμένεται να έχει δώσει και την εκτίμησή του.

Στα τέλη Ιουλίου αναμένεται και η κατάθεση των οικονομικών προσφορών των δύο υποψηφίων.

Στις εκκρεμότητες που  μένει να επιλυθούν ως τότε είναι ο νέος  νόμος που θα αναδιαμορφώνει το ιπποδρομιακό άθλημα και ρυθμίσεις που θα βελτιώνουν το σημερινό φορολογικό καθεστώς για το ιπποδρομιακό στοίχημα .

Μέχρι σήμερα, όσο υπήρχε ο ΟΔΙΕ, ο ιππόδρομος, το ιπποδρομιακό άθλημα και το ιπποδρομιακό στοίχημα επιβάρυναν αποκλειστικά τον ΟΔΙΕ. Δηλαδή το μικτό κέρδος επιβαρύνεται από πολλά κόστη που δεν αφήνουν περιθώριο κερδοφορίας και επομένως επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως το κόστος απόκτησης και συντήρησης του ιπποδρόμου, τα έπαθλα στους νικητές των αγώνων (στους ιδιοκτήτες των αλόγων), οι αποδόσεις στους παίκτες, το ποσοστο στη Φιλίππειο Ενωση και πλέον και το τέλος τυχερών παιχνιδιών που είναι 30% επί του μικτού κέρδους.

Ο νόμος για τη φορολόγηση του ιπποδρομιακού στοιχήματος που αναμένεται να κατατεθεί θα προβλέπει το 30% του φόρου των τυχερών παιχνιδιών να χρηματοδοτέι τα έπαθλα, το ποσοστό προς τη Φιλίππειο Ενωση και τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να μην επιβαρύνεται υπέρμετρα η επιχειρηματική δραστηριότητα και χάνει κάθε επενδυτικό ενδιαφέρον. Ετσι εξασφαλίζονται καλύτερα περιθώρια κέρδους και γίνεται ελκυστική η επένδυση στον ιπποδρομιακό στοιχηματισμό.

Επίσης αναμένεται να καθοριστεί ο τρόπος φορολόγησης των ιδιοκτητών των ίππων.

Ταυτόχρονα αναμένεται και ο νέος νόμος θα διαμορφώσε το νέο πλαίσιο του αθλήματος προβλέποντας:

-Η Φιλίππειος Ενωση να ενισχύσει τον εποπτικό της ρόλο και θα αφαιρεθούν τα μη εποπτικά της χαρακτηριστικά. Θα έχει την ευθύνη για την διεξαγωγή του αθλήματος των ιπποδρομιών,.

-Την αύξηση των ιδιοκτητών ίππων και επομένως και του αριθμού των αλόγων. Στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί για τη διαμόρφωση του νέου νόμου είναι να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ των ερασιτεχνών- ιδιοκτητών ίππων και των επαγγελματιών και να υποχρεούνται μόνο οι επαγγελματίες στην τήρηση βιβλίων. Από το 2010 όταν έγινε υποχρεωτική η τήρηση βιβλίων σε ολους τους ιδιοκτήτες αλόγων, οι ερασιτέχνες ιδιοκτήτες που ήταν συνταξιούχοι, γιατροί ή δικηγόροι, αποσύρθηκαν με αποτέλεσμα να μειωθεί ο αριθμός των αλόγων από τα 1500 στα 500, με άμεση επίτπωση στην ποιότητα των ιπποδρομιών. Τώρα εξετάζεται να μπορούν οι ερασιτέχνες ιδιοκτήτες κάτοχοι μέχρι 7 αλόγων, να μην τηρούν βιβλία, ώστε να επιστρέψουν στο χόμπυ τους.

-Τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας των ιπποδρόμων που μπορεί να είναι και περισσότεροι από ένας.

Μαρίνα Πρωτονοταρίου