Πολιτική δέσμευση για ανταλλαγή στοιχείων όλων των πηγών εισοδήματος των πολιτών στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναμένεται να αναλάβουν σήμερα οι ηγέτες της Ε.Ε. στη Σύνοδο Κορυφής που είναι σε εξέλιξη, οι οποίοι θα δώσουν εντολή στην Κομισιόν να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις και με τρίτες χώρες για την επέκταση της συνεργασίας στο φορολογικό τομέα.


Στόχος είναι να αναπτυχθεί σε κοινοτικό επίπεδο μια μεγάλη δυναμική με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής η οποία επιφέρει σήμερα απώλειες εσόδων για τα κράτη-μέλη της τάξης του 1 τρισ. ευρώ ετησίως ή 2.000 ευρώ ανά νοικοκυριό, όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Πρέπει να υιοθετηθούν αυστηρότερα μέτρα και να εξασφαλίσουμε καλύτερο συντονισμό για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φορολογικής απάτης στην Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Μπαρόζο σε χθεσινή του ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο. 

Όπως επισημαίνεται στο σχέδιο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής που θα υιοθετήσουν σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες, οι χώρες της Ε.Ε. δεσμεύονται για την αυτόματη και όχι κατόπιν αιτήματος ανταλλαγή πληροφοριών για όλες τις πηγές εισοδήματος (τόκοι καταθέσεων, έσοδα από εργασία, έσοδα από παραστάσεις, έσοδα από ακίνητα, ασφάλειες ζωής κ.λπ.). Η ανταλλαγή θα αφορά φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Ωστόσο, η υλοποίηση των παραπάνω αποφάσεων θα αποδειχθεί χρονοβόρα, καθώς θα πρέπει προηγουμένως να ξεπεραστούν οι διαφωνίες που υπάρχουν από την πλευρά της Αυστρίας και του Λουξεμβούργου στην άρση του τραπεζικού απορρήτου.