Δύσκολες μέρες περνούν όλο και περισσότεροι Ιταλοί, αφού οι πολίτες που ζουν «σε κατάσταση στέρησης και οικονομικής δυσπραγίας» φτάνουν σχεδόν τα 15 εκατομμύρια όπως αποκαλύπτει η ετήσια έκθεση του Εθνικού Στατιστικού Ινστιτούτου (Ιstat).

Σοβαρή οικονομική δυσκολία αντιμετωπίζουν 8,5 εκατ. ιταλοί, το 14,3% του πληθυσμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από δυο χρόνια, το ποσοστό τους δεν ξεπερνούσε το 6,9%.

Παράλληλα, το 23,9% των νέων Ιταλών ηλικίας δεκαπέντε με είκοσι εννέα ετών ούτε δουλεύει ούτε σπουδάζει. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό σε όλη την Ευρώπη. Μέσα σε μόλις ένα χρόνο το ποσοστό αυτό αυξήθηκε κατά 100.000 πρόσωπα.

Σύμφωνα με την έκθεση του Ιstat, ένας στους δυο Ιταλούς δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό του να πάει ούτε μια εβδομάδα διακοπές, ενώ το 40% των πολιτών δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει έκτακτα έξοδα της τάξης των 800 ευρώ.

Στην Κάτω Ιταλία, ένα 25,1% των πολιτών ζει σε κατάσταση ουσιαστικής οικονομικής δυσκολίας λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης.

Το 21% των Ιταλών λέει η έκθεση του Istat για το 2012 «δεν μπορεί να ξοδέψει τα απαιτούμενα χρήματα για την θέρμανση του σπιτιού, το 16,6% δεν είναι σε θέση να αγοράσει τρόφιμα για να εξασφαλίσει τουλάχιστο ένα γεύμα με πρωτεΐνες κάθε δυο ημέρες, ενώ, κατά την διάρκεια του περασμένου έτους, το 62,3% των ιταλικών οικογενειών «υιοθέτησε στρατηγικές για την μείωση της ποσότητας και της ποιότητας των τροφίμων που επιλέγει να αγοράσει ». Το ίδιο συνέβη, σ ε ποσοστό 69,1%, για τα υποδήματα και τα είδη ρουχισμού.

Μέσα σε τέσσερα χρόνια εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης, κάθε Ιταλός, τέλος «έχασε» 1.300 ευρώ, προσθέτει το στατιστικό ινστιτούτο της χώρας.