Το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα και τις ελληνικές εισηγμένες, είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της παρουσίασης των 28 εισηγμένων που θα πραγματοποιηθεί στη Ν Υόρκη 5-6 Ιουνίου,  ανέφεραν στη σημερινή συνέντευξη τύπου για το φόρουμ ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Σ. Λαζαρίδης και ο πρόεδρος του ελληνοαμερικανικού επιμελητήριου κ. Γραμματίδης. 

Σημείωσαν ότι στόχος του φόρουμ είναι να διευρυνθεί η επενδυτική βάση των ενδιαφερόμενων για την Ελλάδα ξένων επενδυτών. Ήδη η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην οικονομία προκαλεί το ενδιαφέρον τους και σημαντική είναι η συμμετοχή νέων funds στη φετινή διοργάνωση.  Είναι χαρακτηριστικό ότι το 46% των funds που θα συμμετάσχουν εμφανίζονται για πρώτη φορά.

Φέτος θα συμμετάσχουν 28 εισηγμένες από 15 στην προηγούμενη διοργάνωση του Οκτωβρίου και έχουν ήδη καθοριστεί 307 συναντήσεις με ξένους θεσμικούς επενδυτές.

Ο κ. Γραμματίδης τόνισε ότι η διοργάνωση θα έχει δύο μέρη το συνεδριακό κομμάτι όπου θα παρουσιαστεί το νέο πρόσωπο της Ελλάδας και οι ευκαιρίες που δημιουργούνται σε αυτό  και το δεύτερο μέρος όπου θα δοθεί η ευκαιρία στους ξένους επενδυτές να έρθουν σε επαφή με τις διοικήσεις των εισηγμένων που συμμετέχουν.  

Πέραν των αποκρατικοποιήσεων, υπάρχουν αλλαγές τόσο στην απλοποίηση αδειοδότησης επιχειρήσεων και στην προώθηση νέου επενδυτικού νόμου, όσο και σε θέματα γραφειοκρατίας, όπως η προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η προώθηση ενός νέου σταθερού φορολογικού πλαισίου, ενώ τέλος άρονται πάγιες αγκυλώσεις μέσω του ανοίγματος αγορών και της περαιτέρω μείωσης στα κόστη εργασίας και παραγωγικότητας. 

«Θα παρουσιάσουμε πώς η κρίση γίνεται ευκαιρία για τους Έλληνες και πώς ξέρουμε να αξιοποιούμε τις προκλήσεις», δήλωσε ο κ. Γραμματίδης,  αναφερόμενος στον επικοινωνιακό στόχο του συνεδρίου. 

Θα παρουσιαστεί η πρόοδος στα μακροοικονομικά μεγέθη της χώρας, το νέο τραπεζικό περιβάλλον, η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην ανταγωνιστικότητα της χώρας και η θετική της προοπτική. "Για τους ξένους έχει σημασία η προοπτική. Βλέπουν ήδη την πρόοδο από πέρυσι και δεν έχει σημασία αν ακόμη δεν έχουν γίνει όλα. Αυτή τη στιγμή η προοπτική για τη χώρα είναι θετική, και οι επενδυτές «αγοράζουν» την προοπτική" σημείωσε ο κ. Σ.Λαζαρίδης.

Την κυβέρνηση εκπροσωπούν ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ενώ θα συμμετέχει το ΤΑΙΠΕΔ και το Invest in Greece.

Οι εισηγμένες που θα συμμετέχουν είναι:

ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάν, Πλαστικά Θράκης, Βιοχάλκο, Παπουτσάνης, Σωληνουργεία Κορίνθου, Πλαίσιο, Μπήτρος, Ελλάτωρ, ΜΕΤΚΑ, ΚΡΙ-ΚΡΙ, ΓΕΚ, ΕΛΠΕ, Πειραιώς, Atiica Bank, Alpha Bank, Creta Farm, Eurobank Properties, MLS, Μυτιληναίος, Terna Energy, Folli Follie, Intralot και Marfin.

Μαρίνα Πρωτονοταρίου