Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) δεσμεύθηκε σήμερα να διατηρήσει το φιλόδοξο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της, λέγοντας ότι οι οικονομικές συνθήκες στη χώρα έχουν βελτιωθεί.

"Η οικονομία της Ιαπωνίας έχει αρχίσει να επιταχύνεται," ανακοίνωσε Τράπεζα της Ιαπωνίας,  επικαλούμενη τη βελτίωση των εξαγωγών, των καταναλωτικών δαπανών και των ιδιωτικών επενδύσεων. 

Η νέα κίνηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα δώσει ώθηση, στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας και θα βοηθήσει ώστε να βγει η χώρα από τον αποπληθωρισμό που διήρκησε περίπου 15 χρόνια.

Αυτές οι προσπάθειες όμως, μπορεί να εμποδιστούν αφού η BoJ δεν αντιμετώπισε τη πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων των ιαπωνικών κρατικών ομολόγων, εκτιμά το CNN. Oι ευοίωνες  προοπτικές της Τράπεζας θα πρέπει να δώσουν ώθηση στις προσπάθειες μεταρρύθμισης πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε, τις οποίες βάφτισε  "Abenomics". Οι μεταρρυθμίσεις  περιλαμβάνουν την επιθετική δράση των κεντρικών τραπεζών και την αύξηση των κρατικών δαπανών. 

 
Η ιδέα είναι ότι το σύνολο των μέτρων, θα μπορούσαν να αυξήσουν τις τιμές και να δώσουν τέλος στον αποπληθωρισμό, οδηγώντας σε πιο ισχυρή ανάπτυξη την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Η Κεντρική Τράπεζα είχε ανακοινώσει τον Απρίλιο ότι θα επεκτείνει τον ισολογισμό της παίρνοντας μακροπρόθεσμα ομόλογα και χρεόγραφα. Η τράπεζα συγχώνευσε, επιπρόσθετα, τα σχέδια για τα ενεργητικά στοιχεία και τις αγορές και ανέστειλε έναν κανόνα που απαγόρευε την αγορά μακροπρόθεσμων χρεών. Οι νέες αγορές των 60-70 τρισεκατομμύρια γιέν, θα διπλασιάσουν την νομισματική βάση της για περίοδο δύο χρόνων.

 Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ανέφερε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 3,5% για τους πρώτους τρεις μήνες του 2013, πολύ  πιο ταχύτερο από το 2,7% που ανάμεναν οι αναλυτές.