Ολοκληρώθηκε, έπειτα από μόλις τέσσερις ώρες, το Συμβούλιο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις Βρυξέλλες, με τα ζητήματα της πάταξης της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης, καθώς και της κοινής ενεργειακής πολιτικής, να κυριαρχούν στην ατζέντα.

Οι «27» αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων επανέλαβαν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ε.Ε και Ελβετία, Λιχτενστάιν, Ανδόρα, Μονακό και Σαν Μαρίνο ώστε να επανακαθοριστούν οι φορολογικές συμφωνίες ανάμεσα σε όλες τις πλευρές. 

«Η φοροδιαφυγή είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα, το οποίο καμία χώρα μέλος της ΕΕ δεν μπορεί από μόνη της να αντιμετωπίσει», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ. Ρομπάι, τονίζοντας ότι «η καταπολέμησή της είναι ζήτημα δικαιοσύνης και αξιοπιστίας». 

Ο Χ. Ρομπάι, τόνισε ότι εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ χάνονται κάθε χρόνο από τα δημόσια έσοδα και υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών -μελών της ΕΕ, αλλά και με τρίτες χώρες.
 
Συνεχίζοντας, ο Χ. Ρομπάι τόνισε ότι στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρεται ρητά ότι η βούληση της ΕΕ να επισπεύσει τις διαπραγματεύσεις με τρίτες χώρες, (Ελβετία, Λιχτενστάιν, Μονακό, Ανδόρα και Σαν Μαρίνο). 

«Ελπίζουμε να επιτευχθεί συμφωνία όσο το δυνατό γρηγορότερα», ανέφερε ο Χ. Ρομπάι.
 
Από την πλευρά του ο Ζοζέ Μπαρόζο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που σημειώθηκε στη χάραξη ευρωπαϊκής πολιτικής για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, υπογραμμίζοντας την αναφορά στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, περί «αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε πως την ερχόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι, για να συζητήσουν το μέλλον της διακυβέρνησης της ευρωζώνης, στο πλαίσιο των προτάσεων του προέδρου της Γαλλίας.

Αναφερόμενη στο μείζον πρόβλημα της ανεργίας των νέων, δήλωσε πως έχει προσκαλέσει όλους τους Ευρωπαίους υπουργούς Εργασίας για μια μεγάλη συνάντηση στο Βερολίνο σχετικά με αυτό το ζήτημα.

Σαμαράς: Η Ευρώπη πρέπει να διευρύνει τις ενεργειακές της πηγές

Την ανάγκη διευκόλυνσης της πρόσβασης των πιο αδύναμων οικονομικώς νοικοκυριών σε φτηνή ενέργεια, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε δήλωση μετά τη Σύνοδο.
 
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το κόστος της ενέργειας επηρεάζει το κόστος των προϊόντων και την ανταγωνιστικότητά τους και ότι γι' αυτό το λόγο έχει ιδιαίτερη σημασία η ενοποίηση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, όπως και των διευρωπαϊκών δικτύων. Κάτι που όπως επεσήμανε, αφορά ιδιαίτερα την Ελλάδα, αφού θα τερματίσει την ενεργειακή απομόνωση των ελληνικών νησιών.
 
Παράλληλα, ο Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι για πρώτη φορά περιλήφθηκε στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής ρητή αναφορά στην εκμετάλλευση και έρευνα των εγχώριων ενεργειακών πόρων της Ευρώπης. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αυτό ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς υπάρχουν πολύ ισχυρές ενδείξεις για ύπαρξη σοβαρών ενεργειακών κοιτασμάτων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.