Να δαπανήσει περισσότερα για να χρηματοδοτήσει επενδύσεις ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη και να οδηγήσει την οικονομία της Βρετανίας σε ανάκαμψη, προτρέπει την κυβέρνηση Κάμερον το ΔΝΤ προτροπή πάντως που δεν αναμένεται να εισακουστεί από τον υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν.

Το ΔΝΤ παρότρυνε την συντηρητική κυβέρνηση να "ενθαρρύνει την ανάπτυξη" αξιοποιώντας την ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας κατά 0,3% το πρώτο τρίμηνο.

Οι ειδικοί του ΔΝΤ σημείωσαν πως η βρετανική οικονομία απέχει πολύ από μια "διαρκή και σταθερή ανάπτυξη" και ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι 6% κατώτερο εν σχέσει με το της προ κρίσης επίπεδο.

Δεδομένα που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη δείχνουν τις προκλήσεις με τις οποίες έχει βρεθεί αντιμέτωπη η βρετανική οικονομία: οι πωλήσεις λιανικής μειώθηκαν ραγδαία τον περασμένο μήνα, ενώ ένας δείκτης δανεισμού των πολιτών ανήλθε σε ιστορικό υψηλό.

Όσον αφορά τις δύο εθνικοποιημένες τράπεζες, στην LBG (Lloyds) το βρετανικό δημόσιο συνεχίζει να διακρατεί το 39% του μετοχικού κεφαλαίου, και στην RBS (Royal Bank of Scotland) το 82%. Το Ταμείο ζήτησε από την κυβέρνηση της Βρετανίας να πωλήσει τα πακέτα του μετοχικού κεφαλαίου των δυο τραπεζών ελέγχει μετά τη διάσωσή τους, στην οποία είχε προβεί όταν είχε ξεσπάσει η κρίση στον χρηματοπιστωτικό τομέα, επαναλαμβάνοντας παράλληλα την έκκλησή του να τροποποιηθεί η πολιτική δημοσιονομικής εξυγίανσης κατά τρόπον ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη.

"Χρειάζεται μια σαφής στρατηγική για τις δύο τράπεζες για τις οποίες είχε επέμβει το κράτος, ώστε να επανέλθουν πλήρως στον ιδιωτικό τομέα", επισήμαναν οι ειδικοί του ΔΝΤ σε έκθεσή τους. "Κάθε στρατηγική θα πρέπει να έχει στόχο οι τράπεζες να περάσουν ξανά στον ιδιωτικό τομέα κατά τρόπο ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για τους φορολογούμενους, να τονωθεί η εμπιστοσύνη και ο ανταγωνισμός στον τομέα αυτό" σημειώνει.