Θετική ανταπόκριση στο αίτημα για στήριξη της Κύπρου, ώστε να ξεπεράσει τις σημερινές δυσκολίες, βρήκε από τους ευρωπαίους εταίρους στη Σύνοδο Κορυφής ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, όπως ο ίδιος δήλωσε.


«Από τις επαφές μου διαφαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνειδητοποιούν πως η Κύπρος χρειάζεται την αλληλεγγύη της Ευρώπης, ενώ την ίδια στιγμή αντιλαμβάνονται πως τυχόν αποτυχία της σκληρής απόφασης που λήφθηκε για τη χώρα μας, θα αποτελούσε ουσιαστικά μια αποτυχία της Ευρώπης» ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΡΙΚ, από τις Βρυξέλλες ο κύπριος πρόεδρος επεσήμανε τη σημασία των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη λεκάνη της Λεβαντίνης, αλλά και την προοπτική η Κύπρος να καταστεί περιφερειακός ενεργειακός κόμβος.

Επίσης, τόνισε τη σημασία του τομέα της ενέργειας στις προσπάθειες για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ένωσης και στην προώθηση της ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, ενώ υποστήριξε ότι, υπό τις περιστάσεις, ο νότιος αγωγός αποτελεί ασφαλή και επωφελή πρόταση για την Ευρώπη.

Όπως διαφάνηκε από τη συζήτηση, σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντάσσει στους σχεδιασμούς της, ως μια από τις προσφερόμενες εναλλακτικές οδούς, τη σύνδεση Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Για το Κυπριακό, ο κύπριος πρόεδρος είπε ότι ενημέρωσε τους συνομιλητές του για την παρούσα φάση και τόνισε ότι αυτή την ώρα προέχει η αντιμετώπιση των οικονομικών προβλήματων.

Τους επεσήμανε ωστόσο ότι για την ελληνοκυπριακή πλευρά αυτό που πάντα προέχει είναι το ταχύτερο δυνατό επίλυση του κυπριακού, μέσα από καλά προετοιμασμένο διάλογο.

'Ενας καλά προετοιμασμένος διάλογος, αλλά και μέτρα καλής θέλησης πριν από την έναρξη νέου διαλόγου, σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης, θα μπορούσαν να δώσουν μέγιστη ώθηση στην προσπάθεια για επιτυχή κατάληξη της νέας διαδικασίας.

Σε ό,τι αφορά τα φορολογικά θέματα, ο κύπριος πρόεδρος τόνισε ότι η Κύπρος με αίτημα των εταίρων της δέχθηκε λεπτομερέστατο έλεγχο, από τα αποτελέσματα του οποίου διαπιστώθηκε πόσο άδικη ήταν η προσπάθεια κάποιων να τη δυσφημίσουν.