Διολισθαίνουν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, μετά τις δηλώσεις του διοικητή της Fed για απόσυρση των κινήτρων το προσεχές διάστημα. Ισχυρό πλήγμα έχουν επιφέρει στην αγορά και τα στοιχεία για απροσδόκητη πτώση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Κίνα τον Μάιο.

Κατά τη χθεσινή του κατάθεση στο Κογκρέσο, ο Μπεν Μπερνάνκι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να τερματιστεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων εντός των προσεχών μηνών. Οι επενδυτές φοβούνται ότι εάν οι ΗΠΑ αποσύρουν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας προτού σταθεροποιηθεί η ανάπτυξη στην Ευρώπη, η εμπιστοσύνη των αγορών θα κλονιστεί οδηγώντας ενδεχομένως την οικονομία σε ύφεση.

Στις 10.24 (ώρα Ελλάδος), ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχωρούσε κατά 1,53% στις 1.237,02 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100  σημείωνε πτώση 1,43% στις 6.742,33 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40  κατέγραφε βουτιά 1,84% στις 3.976,62 μονάδες και ο DAX  στη Φραγκφούρτη βυθίζονταν στις 8.373,32 μονάδες, υποχωρώντας κατά 1,85%.

«Οι αγορές αποδείχθηκαν ευάλωτες στην κατάθεση του διοικητή της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, το οποίο υπογραμμίζει τις προκλήσεις που εμπεριέχονται στις ανακοινώσεις που κάνει η Fed όσον αφορά στις προθέσεις της», σχολιάζει στο Reuters ο Ίαν Ουίλιαμς από την Peel Hunt.

«Οι επενδυτές δεν θα έπρεπε να αντιδρούν υπερβολικά σε κάθε ένδειξη μεταστροφής μετά τις δηλώσεις των αξιωματούχων της Fed. Η νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ βασίζεται στα [οικονομικά] στοιχεία που υπήρχαν πριν την ομιλία [του Μπεν Μπερνάνκι] και αυτό εξακολουθεί να ισχύει» συμπληρώνει ο αναλυτής, ο οποίος θεωρεί τη σημερινή πτώση ρευστοποίηση κερδών παρά την αρχή μιας διόρθωσης.