ΟΗΕ: Μικρή καθοδική αναθεώρηση για την παγκόσμια ανάπτυξη

ΟΗΕ: Μικρή καθοδική αναθεώρηση για την παγκόσμια ανάπτυξη

Σε μικρή προς τα κάτω αναθεώρηση της πρόβλεψής του για την παγκόσμια οικονομία φέτος προχώρησε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Πλέον, αναμένει ότι δεν θα ξεπεράσει το 2,3% το 2013, μένοντας στο ίδιο επίπεδο με το ρυθμό του 2012, πριν επιταχυνθεί στο 3,1% το 2014, κάτι που αποδίδει στην αναμενόμενη ανάκαμψη των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την προηγούμενη πρόβλεψη, η παγκόσμια οικονομία φέτος αναμενόταν «να τρέξει» με ρυθμό 2,4% και του χρόνου με 3,2%.

Σε μια αναθεωρημένη έκδοση της έκθεσης που τιτλοφορείται «Κατάσταση και προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας», η διεύθυνση οικονομικών και κοινωνικών υποθέσεων του ΟΗΕ (DESA) τονίζει ότι «εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικές αβεβαιότητες (. . .) οι οποίες θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την αναιμική ανάκαμψη της παγκόσμιας ανάπτυξης».

Πέραν της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, η οποία «παραμένει ένας μείζων παράγοντας (οικονομικού) κινδύνου», και των δημοσιονομικών προβλημάτων στις ΗΠΑ, η DESA επικαλείται και «νέους μεσοπρόθεσμους κινδύνους», όπως οι «δυνητικά επιβλαβείς συνέπειες» των μέτρων νομισματικής πολιτικής που έλαβε η Ιαπωνία για να τονώσει την οικονομία της. Η έκθεση αναφέρεται σε μια «ταχεία υποτίμηση του γεν».

Η επιτυχία των ιαπωνικών μέτρων «παραμένει αβέβαιη», αλλά ο ΟΗΕ προβλέπει παρ' όλ' αυτά ότι η Ιαπωνία θα καταγράψει ανάπτυξη 1,3% το 2013 και 1,6% το 2014, προβαίνοντας σε πολύ πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις από τις προηγούμενες, τον Δεκέμβριο του 2012 (0,6% το 2013, 0,8% το 2014).

Η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδια για θέματα οικονομικής ανάπτυξης, Σαμσάντ Άχταρ, επισήμανε ωστόσο ότι η «παράτολμη» πολιτική που ασκεί η ιαπωνική κυβέρνηση ενέχει τον κίνδυνο να μειωθεί η δυνατότητα της ιαπωνικής κυβέρνησης να ελέγξει το χρέος της, και αυτό συνεπάγεται «κινδύνους για αρκετές αναδυόμενες ασιατικές οικονομίες».

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο