Από αυτό το βήμα θα προσπαθήσουμε μέσα από μια σειρά δημοσιεύσεων να καταδείξουμε ορισμένους βασικούς κανόνες και τεχνικές που διέπουν το χρηματιστηριακό παιχνίδι. Στόχος μας, είναι να δώσουμε έστω και ένα μικρό ερέθισμα σύμφωνα με τα σημεία των καιρών , στους ανθρώπους που έχουν ως σκοπό τη βελτίωση της απόδοσης των χρημάτων τους σε βάθος χρόνου, αναλαμβάνοντας βέβαια ανάλογο κίνδυνο σε συνδυασμό με τον χαρακτήρα τους.

Όλοι μας επιδιώκουμε την μεγιστοποίηση της απόδοσης του κεφαλαίου μας, κατά πρώτον να ικανοποιήσουμε την τσέπη μας και κατά δεύτερο την ματαιοδοξία μας.

Βέβαιο είναι ότι οι αποδόσεις που προσφέρουν οι τράπεζες όσον αφορά τις προθεσμιακές καταθέσεις, οι οποίες κατά τεκμήριο είναι ελάχιστου ρίσκου, είναι πενιχρές. Με το σκεπτικό λοιπόν αυτό αρκετοί από εμάς αναζητούμε εναλλακτικές τοποθετήσεις ώστε να βελτιώσουμε τις αποδόσεις μας στο βάθος του χρόνου.

Έτσι λοιπόν, είτε ωθούμενοι παρορμητικά, είτε ακολουθώντας τα παραδείγματα κάποιων άλλων - που πιστέψτε με είναι ελάχιστοι-, φίλοι, γνωστοί, μεγάλοι επενδυτές, κ.λ.π, προσπαθούμε έχοντας μηδαμινές γνώσεις και εμπλουτίζοντας αυτές συνήθως διαβάζοντας τα πορτοκαλί φύλλα ημερήσιων και εβδομαδιαίων εφημερίδων να επιτύχουμε το σχεδόν ακατόρθωτο!!! Να βγάλουμε γρήγορα χρήματα από το χρηματιστήριο………

Σαν θεωρία είναι εξαιρετική, σαν πράξη όμως απέχει παρασάγγας από την σκληρή πραγματικότητα.

Το χρηματιστήριο δεν είναι κοινωφελές ίδρυμα το οποίο βάσει του καταστατικού του μοιράζει πολλά χρήματα σε όποιον δραστηριοποιείται σε αυτό. Είναι μια αγορά με τρομακτικούς κινδύνους που από τη μια στιγμή στην άλλη μπορεί να κάνει τον πλούσιο, φτωχό και τον φτωχό, φτωχότερο! Αν αποφασίσετε να ασχοληθείτε με το σπορ, έχετε 99% πιθανότητες να υποστείτε σημαντική μείωση του κεφαλαίου σας στο βάθος του χρόνου.

Δεν γράφουμε τα ανωτέρω με στόχο να σας αποθαρρύνουμε στην προσπάθεια σας, τουναντίον, θα προσπαθήσουμε με απλά ελληνικά να κατανοήσετε έννοιες σημαντικές για την περαιτέρω πορεία σας στο «Ναό» όπως πολύς κόσμος την περίοδο του 1998-2000, αλλά ακόμα και σήμερα αποκαλεί το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

ΤΟ ΡΙΣΚΟ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 1η

Επιλογή Α

Έχετε 90% πιθανότητα να κερδίσετε 1.000 ευρώ και 10% πιθανότητα να κερδίσετε 500 ευρώ.

Επιλογή Β

Έχετε 30% πιθανότητα να κερδίσετε 4.000 ευρώ και 70% πιθανότητα να χάσετε 500 ευρώ.

Εσείς ποια από τις δύο επιλογές θα επιλέγατε; Οι περισσότεροι θα επέλεγαν την πρώτη. Διερωτάστε γιατί; Γιατί όταν κάποιος έχει εναλλακτικές επιλογές, είναι βέβαιο ότι  ελκύεται από τη μεγαλύτερη πιθανότητα κέρδους, ανθρώπινο. Επειδή λοιπόν το 90% είναι υψηλότερο από το 30%, οι περισσότεροι θα προτιμούσαν την πρώτη επιλογή.

Ας κάνουμε μια υπόθεση τώρα, έχετε δύο λαχνούς που αντιστοιχούν ο ένας στην επιλογή Α και ο άλλος στην επιλογή Β. Επίσης ας υποθέσουμε ότι κάποιος σας προσφέρει 250 ευρώ για να πάρει τον 1 από τους 2 λαχνούς. Εσείς πρέπει οπωσδήποτε να δώσετε τον έναν από τους δύο λαχνούς -όποιον θέλετε-για να πάρετε τα 250 ευρώ. Ποιον από τους δύο λαχνούς θα πουλούσατε αντί 250 ευρώ;

Μην συνεχίζετε το διάβασμα πιο κάτω, αν προηγουμένως δεν απαντήσετε στο ερώτημα.

Ουσιαστικά με το παραπάνω ερώτημα τίθεται ένα άλλο πλαίσιο κριτηρίου, το οποίο αλλάζει τη συμπεριφορά. Όταν πρόκειται για χρηματικές αξίες, οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται το τι χάνουν. Τα 1.000 ευρώ λοιπόν της πρώτης περίπτωσης είναι σαφώς λιγότερα από τα 4.000 ευρώ της δεύτερης περίπτωσης. Έτσι για τους περισσότερους, είναι προτιμότερο εφόσον θα πάρουν 250 ευρώ, να δώσουν σαν αντάλλαγμα το λαχνό της πρώτης περίπτωσης που έχει σαν πιθανό κέρδος τα 1.000 και όχι τον άλλο που έχει σαν πιθανό κέρδος τις 4.000. Οι περισσότεροι επενδυτές θα προτιμούσαν όπως βλέπουμε να πάρουν για τον εαυτό τους τον Α λαχνό αντί για τον Β, αλλά ταυτόχρονα θα προτιμούσαν να εγκαταλείψουν τον Α και να κρατήσουν τον Β αν επρόκειτο να γίνει κάποια μεταπώληση. Φαίνεται λοιπόν λιγάκι περίεργο πως το ίδιο άτομο άλλες φορές θέλει την επιλογή Α και άλλοτε την επιλογή Β, ενώ πρόκειται για τις ίδιες ακριβώς επιλογές. άρα : «Η αξία και η προτίμηση δεν είναι πάντα ίδιες, αλλά αλλάζουν ανάλογα με τις υφιστάμενες συνθήκες».

Είναι λοιπόν καθοριστικής σημασίας να έχετε συγκεκριμένα κριτήρια επιλογής, αφού διαφορετικά κάτω από τις ίδιες συνθήκες και σε διαφορετικούς χρόνους, μπορείτε να πραγματοποιείτε διαφορετικές επιλογές μετοχών. Αν υπάρχει έλλειψη καθορισμένων κανόνων, αυτό κοστίζει πολύ - πολύ ακριβά!


Εκτός όμως από το γεγονός, ότι ο επενδυτής επιλέγει άλλοτε την πρώτη περίπτωση και άλλοτε τη δεύτερη, το πιο εκπληκτικό είναι ότι οι δύο λαχνοί από πλευράς προσδοκιών-μαθηματικών πιθανοτήτων- είναι ισοδύναμοι 50-50!

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 2η

1. Τι θα προτιμούσατε:

α) ένα σίγουρο κέρδος 2.700 ευρώ

β) τη δυνατότητα να κερδίσετε 3.000 ευρώ με πιθανότητα 95% και μια πιθανότητα 5% να μην πετύχετε καθόλου κέρδος.

2. Τι θα προτιμούσατε:

α) μια σίγουρη ζημία των 2.700 ευρώ

β) τη δυνατότητα να χάσετε 3.000 ευρώ με πιθανότητα 95% και 5% πιθανότητα να μην έχετε καθόλου ζημία.

Η πλειοψηφία, όταν πρόκειται για σίγουρο κέρδος, αποστρέφεται το ρίσκο και στην ερώτηση 1 θα προτιμούσε το σίγουρο κέρδος της πρώτης επιλογής  και όχι τον τζόγο της δεύτερης επιλογής.

Αντίθετα, όταν πρόκειται για σίγουρη ζημία, οι άνθρωποι προτιμούν τον τζόγο από τη σίγουρη ζημία. Πολύ πιθανόν στο 2ο ερώτημα να επιλέξατε το β΄. Ίσως τώρα να αναρωτιέστε πώς όλα αυτά συνδέονται με το χρηματιστήριο. Απλά, αν στην 1η  επιλέξατε την επιλογή α΄, αυτό σημαίνει ότι παραβιάζετε τον κανόνα που λέει «κόψε τις ζημίες και άσε τα κέρδη να τρέχουν». Επιλέγοντας την επιλογή α΄, επιλέξατε το σίγουρο κέρδος και όχι τον τζόγο. Δηλαδή δεν αφήνετε τα κέρδη να τρέξουν.

Αν στην 2η ερώτηση  επιλέξατε τον τζόγο έναντι της σίγουρης ζημίας , τότε δεν είστε το άτομο που θα κόψει τις ζημίες έγκαιρα. Δηλαδή δεν κόβετε τις ζημίες όταν είναι ακόμα μικρές και εδώ αρχίζουν τα προβλήματα!

Φανταστείτε τώρα να είχατε εφαρμόσει το συγκεκριμένο παράδειγμα 10 φορές για το πρώτο ερώτημα και 10 φορές για το δεύτερο ερώτημα. Λόγω του ότι είστε σταθεροί στις απόψεις σας, από την εφαρμογή της επιλογής α΄ του πρώτου ερωτήματος, θα είχατε πετύχει ένα κέρδος :

2.700 ευρώ Χ10 =27.000.

Αντίστοιχα από την εφαρμογή της επιλογής β΄ του δευτέρου ερωτήματος, θα είχατε πετύχει μια ζημία:

3.000 ευρώ Χ 10 =30.000.

Το αποτέλεσμα για εσάς αν είχαν υπάρξει όλες αυτές οι περιπτώσεις θα ήταν να έχετε στην πραγματικότητα μια ζημία της τάξης των 3.000 ευρώ.

Εάν τώρα είχατε επιλέξει τις άλλες δύο επιλογές των δύο ερωτημάτων τότε θα είχατε 30.000 ευρώ κέρδος και 27.000 ευρώ ζημία. Με αυτό τον τρόπο θα είχατε πραγματοποιήσει ένα κέρδος των 3.000 ευρώ μέσα σε 20 πράξεις και όχι μια ζημία των 3.000 ευρώ με τις επιλογές που αρχικά κάνατε.


Είναι γεγονός λοιπόν ότι η σίγουρη ζημία υπάρχει πάντοτε. Το να αναγνωρίζεις τη ζημία, είναι λιγότερο ελκυστικό από το αφήνεις να φουντώνει η ελπίδα, αφού ο άνθρωπος θέλει και πρέπει να ελπίζει. Αυτό όμως ισχύει σε όλες τις άλλες περιπτώσεις εκτός από το χρηματιστήριο. Με το να αναγνωρίζεις τη σίγουρη ζημία, σου παρέχεται η δυνατότητα της απελευθέρωσης από την παγίδα της, έχοντας το προνόμιο με τα χρήματα που έμειναν να ξαναπροσπαθήσεις στο μέλλον.

Βέβαια, υπάρχει και η άλλη εναλλακτική: αφού δεν έκοψα τις ζημιές μου και κράτησα τις μετοχές που αγόρασα, γίνομαι θεσμικός επενδυτής και κρατώ τις μετοχές που πήρα μέχρι να ανακάμψουν στο μέλλον. Αναρωτηθείτε σας παρακαλώ, αυτούς που αγόρασαν μετοχές στις περιόδους ευφορίας του χρηματιστηρίου και ακολούθησαν αυτή την τακτική, αν τουλάχιστον η αποτίμηση του χαρτοφυλακίου τους  είναι σήμερα στην αξία κτήσης των μετοχών που αγόρασαν. Αυτό όμως θα το αναλύσουμε σε μελλοντικό μας άρθρο…

Α. Τ

*Οποιεσδήποτε απόψεις, ειδήσεις, μελέτες, αναλύσεις, τιμές, ή και κάθε άλλη πληροφορία που περιέχεται σε αυτή την ιστοσελίδα παρέχονται ως γενικά σχόλια για την αγορά, αποτελούν προσωπικές εκτιμήσεις του γράφοντος και δεν συνιστούν επενδυτική συμβουλή. Τόσο MONEYPOST.GR , όσο και ο γράφων, δεν αποδέχονται την ευθύνη για οποιαδήποτε απώλεια ή κέρδος που μπορεί να προκύψει άμεσα ή έμμεσα από την υιοθέτηση από τρίτους των απόψεων που παρατίθενται.