Δριμεία κριτική στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τον τρόπο του χειρίστηκε την περίπτωση της Ελλάδας και σκληρή επίθεση στη Γερμανία και την οικονομική πολιτική λιτότητας που έχει επιβάλει στην Ευρώπη, εξαπέλυσε ο πρώην επικεφαλής του Ταμείου, Ντομινίκ Στρος- Καν.


Μιλώντας στις εργασίες του Παγκοσμίου Συνεδρίου για την Καταπολέμηση της Κρίσης, στο Καζακστάν, ο κ. Στρος Καν ανέφερε πως, όταν προέκυψε το πρόβλημα της Ελλάδας, το βασικό θέμα συζήτησης στην Ευρώπη ήταν η εμπλοκή ή όχι του ΔΝΤ, στη διαδικασία διάσωσής της, κάτι που όπως είπε, «ήταν ένα τεράστιο λάθος».

«Οι Βρυξέλλες καθυστέρησαν από 6 μήνες έως και ένα χρόνο για να ληφθούν οι αποφάσεις που έπρεπε» δήλωσε ο πρώην ισχυρός άντρας του ΔΝΤ από το βήμα του συνεδρίου.

Ταυτόχρονα, ο Στρος Καν ανέφερε ότι η Ευρώπη πίστεψε ότι απλά θα δώσει πόρους στην Ελλάδα και ότι αυτή θα αρχίσει να αναπτύσσεται.

«Η κατάσταση στην Ελλάδα εκείνη την κρίσιμη περίοδο, δεν ήταν φυσιολογική. Αν με ρωτήσετε ποιος φταίει πραγματικά για αυτό που συμβαίνει στην ευρωζώνη, θα σας πω: Φταίω εγώ. 

Το 1998, όταν ήμουν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας συγκρούστηκα με τους Γερμανούς που ήθελαν μεγαλύτερο έλεγχο στις χώρες οι οποίες θα έμπαιναν στο ευρώ. Το αποτέλεσμα ήταν να έχουμε ένα κακό σύμφωνο σταθερότητας, το οποίο, όπως αποδείχθηκε πλέον, δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «απείλησαν την Κύπρο για να πει το ναι».