Ο συντονισμός των εθνικών αρχών στο ζήτημα της εκκαθάρισης τραπεζών θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός κοινού Ευρωπαϊκού μηχανισμού με τον ίδιο σκοπό, δηλώνει σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό WirtschaftsWoche ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Luis de Guindos, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires. 

 

Είναι σημαντικό να δεσμευτούν όλες οι χώρες στο στόχο της δημιουργίας της τραπεζικής ένωσης το δυνατόν συντομότερο, και «ένα πρώτο βήμα θα μπορούσε να είναι ο συντονισμός των εθνικών αρχών, με ξεκάθαρη δέσμευση για το επόμενο βήμα, που είναι η δημιουργία μιας κοινής ευρωπαϊκής αρχής εκκαθάρισης» ανέφερε ο Ισπανός ΥΠΟΙΚ. 

 

Ο ίδιος ζήτησε επίσης να υπάρξει πολιτική συμφωνία ως προς το μηχανισμό εγγύησης καταθέσεων, ένα ζήτημα που βρίσκεται ήδη υπό συζήτηση. Ειδικότερα, όπως είπε, τα κράτη-μέλη θα βρουν μια συμβιβαστική φόρμουλα ώστε οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ να απολαμβάνουν μεγαλύτερης προστασίας, «αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει επάρκεια άλλων χρηματοπιστωτικών εργαλείων που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκκαθάριση τραπεζών». 

 

Νωρίτερα εντός του μήνα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, υποστήριξε ότι οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες δεν επαρκούν για τη δημιουργία σε σταθερές βάσεις μιας κοινής ευρωπαϊκής αρχής για την εκκαθάριση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και είχε προτείνει μία προσέγγιση δύο βημάτων, το πρώτο εκ των οποίων θα ήταν η δημιουργία ενός δικτύου συντονισμού των εθνικών αρχών.

 

Πηγή: capital.gr