Το ΔΝΤ αξιολόγησε θετικά την εύρωστη οικονομία της Νορβηγίας, καλώντας ωστόσο την κυβέρνησή της να χαλιναγωγήσει τις μισθολογικές αυξήσεις στον πετρελαϊκό τομέα της προκειμένου να είναι καλύτερα προετοιμασμένη απέναντι στην πρόκληση που συνιστά η γήρανση του πληθυσμού και το βάρος που αναμένεται να έχει αυτό στο συνταξιοδοτικό της σύστημα.

«Η νορβηγική οικονομία συνεχίζει να συμπεριφέρεται καλά», υπογραμμίζει το Ταμείο στην προκαταρκτική του έκθεση για την πορεία της σκανδιναβικής χώρας.

Επισημαίνοντας πως το νορβηγικό ΑΕΠ, εκτός των υδρογονανθράκων και των θαλασσίων μεταφορών, έχει αυξηθεί κατά 2,5 και 3% την τελευταία διετία, ο διεθνής οικονομικός οργανισμός εκτιμά πως είναι πιθανόν η ανάπτυξη να διατηρηθεί βραχυπρόθεσμα σε αυτόν τον ρυθμό, προβλέποντας ότι μπορεί να φθάσει το 2,7% τη φετινή χρονιά. Από την πλευρά του, το Όσλο προβλέπει ανάπτυξη 2,6%.

Με κύρια χαρακτηριστικά τη μικρή ανεργία και τον ισχνό πληθωρισμό, η νορβηγική οικονομία - η οποία ως κινητήριο μοχλό της έχει την πετρελαϊκό τομέα και τις συναφείς με αυτόν δραστηριότητες - δεν είναι ωστόσο άμοιρη προκλήσεων.

Μάλιστα, από την πλευρά του το ΔΝΤ σημειώνει τέσσερις: την αύξηση των μισθών στον πετρελαϊκό τομέα που μειώνει την ανταγωνιστικότητα με τους άλλους κλάδους της βιομηχανίας, τις υπερβάλλουσες κρατικές δαπάνες με γνώμονα τα πλουσιοπάροχα έσοδα από το πετρέλαιο, την αύξηση των τιμών στα ακίνητα, σε συνδυασμό με την υπερχρέωση των νοικοκυριών, και την γήρανση του πληθυσμού.