Όσα δισεκατομμύρια δολάρια και να διέθετε η αυστραλιανή κυβέρνηση για να μην κλείσει τα εργοστάσια της στην Αυστραλία, η αυτοκινητοβιομηχανία Ford Motor Co και πάλι δεν θα κατάφερνε να επιβιώσει.


Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, που εξέτασαν διάφορα σενάρια για να εξακολουθήσει η συγκεκριμένη βιομηχανία να παράγει αυτοκίνητα στη χώρα.

Ήδη, τα τελευταία δέκα χρόνια η κυβέρνηση ενίσχυσε με ένα δισ. δολάρια την εταιρεία, χωρίς, ωστόσο, αποτέλεσμα.

Σημειώνεται πως η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να κλείσει δύο εργοστάσιά της στην Αυστραλία και να διακόψει την παραγωγή οχημάτων στη χώρα τον Οκτώβριο του 2016.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ford Αυστραλίας, Μπομπ Γκραζιάνο, ανακοίνωσε ότι η εταιρεία θα κλείσει το εργοστάσιο παραγωγής κινητήρων στην περιοχή Τζιλόνγκ και το εργοστάσιο συναρμολόγησης στο Μπροντμέντοουζ, τα οποία βρίσκονται στην πολιτεία Βικτώρια. Όπως είπε, η αυτοκινητοβιομηχανία αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες εξαιτίας της πτώσης των πωλήσεων και της ενδυνάμωσης του αυστραλιανού δολαρίου, που ανεβάζει στα ύψη το κόστος παραγωγής.

Η ανακοίνωση προκάλεσε πανικό στην αυστραλιανή κοινωνία, καθώς συνεπάγεται απόλυση τουλάιχιστον 1.200 εργαζομένων.

Προσπαθώντας να μετριάσει τον αντίκτυπο της συγκεκριμένης απόφασης, η πρωθυπουργός Γκίλαρντ εξήγγειλε τη δημιουργία ταμείου για τη στήριξη των δύο αυστραλιανών κοινοτήτων -η επαγγελματική και οικονομική δραστηριότητα των οποίων είναι άμεση συνυφασμένη με τη λειτουργία των εργοστασίων της Ford- και την ενίσχυσή του με 30 εκ. δολάρια.