Το θυμό και την οργή του για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι επενδύσεις στην Ελλάδα και το έργο του ΤΑΙΠΕΔ, εξέφρασε από το βήμα του Συνεδρίου Reengineering Greece, ο Στέλιος Σταυρίδης, Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ. «Δε μπορούμε να μιλάμε για ξεπούλημα όταν μιλάμε για αξιοποίηση. Κορυφαίο σφάλμα η αντίληψη του μας χρωστάνε», είπε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει: «Χορταριάζουν τα ακίνητα και εμείς τα θέλουμε πάση θυσία για εμάς, χωρίς να μπορούμε καν να τα συντηρήσουμε. Όμως, μόνο με τις επενδύσεις θα έρθει ο πλούτος, ευημερία σημαίνει επενδύσεις και επενδύσεις σημαίνει δημιουργία θέσεων εργασίας. Πρέπει να ανεβάσουμε την αυτοπεποίθησή μας και την αισιοδοξία μας. Και θα τα καταφέρουμε».

Ο κος Σταυρίδης δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει τη γραφειοκρατεία, τις συντεχνιακές πιέσεις και την παρασκευή νομοσχεδίων που «βρίθουν ανορθολογισμού», εμποδίζοντας τις σχετικές αναπτυξιακές διαδικασίες, ενώ έκανε σαφές ότι «τη στιγμή που παίρνουμε τις τιμές, υπάρχουν ανεξάρτητοι αποτιμητές, το ελεγκτικό συνέδριο, καθώς και ένα μεγάλο σώμα εμπειρογνωμόνων το οποίο αποφαίνεται. Ο πλειοδότης είναι ο νικητής. Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να επηρεάσει κανείς τίποτα απολύτως, οι διαδικασίες του ΤΑΙΠΕΔ είναι απόλυτα διαφανείς και ακαίρεες».

Στην ίδια θεματική ενότητα του Συνεδρίου, η οποία αφορούσε τα μεγάλα έργα ανάπλασης στην Αττική, μεγάλο ενδιαφέρον είχε και η ομιλία του πολιτικού μηχανικού Αριστείδη Ματιάτου, ο οποίος από τη θέση του Προέδρου της προσφάτως συσταθείσας Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ, μίλησε για την ανάγκη κατάρτισης ενός μάστερ πλάν από το Φάληρο έως το Σούνιο, καθώς και ξεκαθαρίσματος του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της περιοχής. «Δε θα σηκωθούν τσιμεντένια τοίχη, ούτε θα αποκλειστεί η πρόσβαση προς τη θάλασσα», είπε θέλοντας να καθησυχάσει τις εντυπώσεις. «Στόχος είναι να δοθεί υπεραξία σε όλη την περιοχή. Να δημιουργήσουμε το μέλλον».

Σήμερα, το συνέδριο, το οποίο πραγματοποιείται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών από το Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος, κλείνει τη δεύτερη και τελευταία ημέρα του, με θεματικές που αφορούν στα στρατηγικά έργα ανάπλασης στην Αττική, τα σύγχρονα μοντέλα ανάπτυξης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την χάραξη και εφαρμογή περιβαλλοντικών πολιτικών, με καταληκτική ομιλία από τον Υπουργού αναπληρωτή ΠΕΚΑ Σταύρο Καλαφάτη.