Για επιταχυνόμενη αποκλιμάκωση των τιμών έκανε λόγο ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς σχολιάζοντας τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τα οποία το «καλάθι της νοικοκυράς» στη χώρα μας εξακολουθεί να είναι το ίδιο ακριβό με το γερμανικό έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης. 


Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Σκορδάς υποστήριξε ότι η κυβέρνηση πραγματοποιεί σοβαρό έργο στην απελευθέρωση των επαγγελμάτων και στην κατάργηση των διοικητικών εμποδίων και αυτό καταγράφεται στις τιμές των προϊόντων. «Το σύνολο των προϊόντων έχει χαμηλότερες οι τιμές συγκριτικά με ένα χρόνο πριν. Είμαστε η μόνη χώρα στους ‘27’ που παρουσιάζει μείωση των τιμών της, σε άλλες χώρες του νότου είχαμε αύξηση 3%. Αυξήσεις σημειώνονται μόνο εκεί που η εποχικότητα και η σοδειά παίζουν ρόλο» τόνισε. 

Ο κ. Σκορδάς ανέφερε ακόμη ότι δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τις τιμές σε μεγάλες αγορές με αυτή της Ελλάδας, διευκρινίζοντας ότι η Ελλάδα παρουσιάζει ιδιαιτερότητες όσον αφορά τη γεωμορφολογία της κάτι που αυξάνει το μεταφορικό κόστος. «Όπου υπάρχει διαφορά στην τιμή παρεμβαίνουμε, είναι πολύ ενθαρρυντικό που η κατάσταση αλλάζει». 

Ο υφυπουργός εξήγησε ότι η υψηλή φορολογία και το κόστος της ενέργειας επιβαρύνουν τις τιμές. «Συγκρίνουμε τιμές με ΦΠΑ στα τρόφιμα 9% ενώ σήμερα έχει 13%» εξήγησε.