Να αποτραπεί η επιβολή δασμών στα κινεζικά φωτοβολταϊκά πάνελ θα επιδιώξει  η Angela Merkel σύμφωνα με όσα δήλωσε κατά τη συνάντησή της με τον Κινέζο πρωθυπουργό Li Keqiang.

Ο επικεφαλής της κινεζικής κυβέρνησης, στην πρώτη επίσημη επίσκεψή του στη Γερμανία, επανέλαβε από την πλευρά του τη διαφωνία του με την απόφαση της ΕΕ για δασμολόγηση των φωτοβολταϊκών πάνελ που εισάγονται από την Κίνα προκειμένου να προστατεύσει τις ευρωπαϊκές εταιρίες του τομέα που απειλούνται με εξαφάνιση.

«Δεν είμαστε σύμφωνοι με αυτή την απόφαση και την απορρίπτουμε σταθερά», είπε. Εκτίμησε πως ένα τέτοιο μέτρο «δεν θα θέσει σε κίνδυνο μόνο τις θέσεις εργασίας στην Κίνα, αλλά και την ανάπτυξη του κλάδου αυτού στην Ευρώπη και θα βλάψει τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών εταιριών και των ευρωπαίων καταναλωτών».

Η καγκελάριος,  τόνισε πως «θα κάνει τα πάντα ώστε να βρεθεί μια λύση μέσω διαλόγου και να μην πέσουμε σε ένα είδος αντιπαράθεσης που θα καταλήξει στην επιβολή αμοιβαίων δασμών».

«Απορρίπτουμε κάτι τέτοιο. Θα δεσμευθώ ως επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης ότι στο ευρωπαϊκό επίπεδο δεσμευόμαστε το ταχύτερο σε εντατικές συζητήσεις με την Κίνα» πρόσθεσε, εκθειάζοντας τις «πολύ στενές σχέσεις» ανάμεσα στο Βερολίνο και το Πεκίνο και σημειώνοντας τον στόχο της περαιτέρω ανάπτυξής τους.

 «Θέλουμε να καταπολεμήσουμε μαζί τον προστατευτισμό» ανέφερε, λέγοντας πως η επιβολή δασμού στα κινέζικα φωτοβολταϊκά πάνελ «θα έστελνε το κακό μήνυμα πως ο προστατευτισμός επιστρέφει» είπε.

Η ΕΕ  μέχρι τις 6 Ιουνίου θα πρέπει να αποφασίσει αν θα δεχτεί την πρόταση του επιτρόπου Karel De Gucht για επιβολή δασμών αντι-dumping έως 47%. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ καλούνται να καταθέσουν τη δική τους θέση μέχρι την Παρασκευή. Σύμφωνα με τους Financial Times, η απόφαση θα κριθεί στο νήμα, καθώς 15 από τα 27 κράτη-μέλη φέρονται να αντιτίθενται στην πρόταση. 

Η Γερμανία είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που επισκέπτεται ο Λι κατά τη διάρκεια αυτής της περιοδείας του. Δήλωσε μάλιστα πως στόχος του είναι οι Σινο - Γερμανικές σχέσεις να λειτουργήσουν ως μοντέλο για τους δεσμούς της χώρας του ευρύτερα με την ΕΕ.

Σημειώνεται ότι κατά την επίσκεψη της κινεζικής κυβερνητικής αντιπροσωπείας στη Γερμανία, υπογράφηκαν συνολικά 17 συμφωνίες και κοινές διακηρύξεις. Μεταξύ άλλων, η Volkwagen συμφώνησε με την SAIC για την κατασκευή εργοστασίου στο Τσάνγκσα ενώ η BASF πρόκειται να πάρει μέρος σε δύο κοινοπραξίες στο Σινγιάνγκ.