«Στην εποχή των δορυφορικών εικόνων, της ψηφιακής αρχειοθέτησης και της άμεσης ανταλλαγής πληροφοριών, τα περισσότερα από τα αρχεία για την ιδιοκτησία ακινήτων στην Ελλάδα εξακολουθούν να είναι χειρόγραφα και ταξινομημένα βάσει των επωνύμων. Χωρίς πολλούς αριθμούς. Χωρίς σαφήνεια για τα σύνορα και τις ζώνες. Χωρίς να μπορεί να πει κανείς ξεκάθαρα εάν δύο ή δέκα άνθρωποι διεκδικούν την κυριότητα του ίδιου ακινήτου» τονίζουν χαρακτηριστικά οι New York Times  σε δημοσίευμα που αναφέρεται στη μεγάλη αποτυχία ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου στη χώρα.

Επισημαίνει ότι η έλλειψη ενός κατάλληλου περιουσιολογίου είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την τόνωση της οικονομίας καθώς   καθιστά πιο δύσκολο για το κράτος να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της περιουσίας του.

Το δημοσίευμα εξιστορεί το χρονικό της αποτυχίας του Ελληνικού Κτηματολογίου που, αν και χρηματοδοτήθηκε στις αρχές του 1990  με πλέον των 100 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε., τελικά έπρπε να επιστραφούν τα χρήματα λόγω της έλλειψης αποτελέσματος.
Όπως αναφέρεται, λιγότερο από το 7% της χώρας έχει χαρτογραφηθεί κανονικά, ποσοστό που είναι αρκετά μικρότερο σε σύγκριση με τα άλλα Βαλκανικά κράτη, τα οποία παρά τα κομουνιστικά καθεστώτα και τους εμφύλιους πολέμους βρίσκονται πολύ πιο μπροστά σε σύγκριση με την Ελλάδα αναφορικά με το ζήτημα του περιουσιολογίου. 

Σημειώνει επίσης ότι η τρόικα έχει ζητήσει με κατηγορηματικό τρόπο από την ελληνική κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση του κτηματολογίου, τονίζοντας ότι τις ελληνικές Αρχές συνδράμουν και ξένοι ειδικοί.