Διχασμένη είναι η κοινή γνώμη της Σλοβενίας όσον αφορά την επικύρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του προγράμματος μέτρων για την έξοδο της χώρας από την κρίση που απεστάλη, στις αρχές του μήνα, στις Βρυξέλλες από την κυβέρνηση της Άλενκα Μπράτουσεκ.

Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Ντέλο της Λιουμπλιάνας, στο ερώτημα «πιστεύετε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποδεχθεί το πρόγραμμα μέτρων για τη μακροοικονομική σταθεροποίηση ως ικανοποιητικό;», το 48% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά και το 44% αρνητικά.

Για τα μέτρα της σλοβενικής κυβέρνησης, στόχος των οποίων είναι η σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών με τις δυνάμεις της χώρας και η αποφυγή σεναρίου, σύμφωνα με το οποίο η χώρα θα πρέπει να ζητήσει οικονομική βοήθεια από την ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποφανθεί την Τετάρτη.

Τη συγκεκριμένη μέρα χαρακτηρίζουν τα ΜΜΕ "Ημέρα D" επειδή από την αποτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εξαρτηθεί αν θα ζητηθούν πρόσθετα μέτρα από τη Σλοβενία ή αν το πρόγραμμα θα εκτιμηθεί αξιόπιστο και οι προθεσμίες που έχουν θέσει οι Βρυξέλλες για την εκπλήρωση προηγούμενων αιτημάτων θα παραταθούν.

Επικαλούμενα ανεπίσημες πηγές από τις Βρυξέλλες, τα σλοβενικά ΜΜΕ, την περασμένη εβδομάδα ανέφεραν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδέχεται να παρατείνει έως το 2015 την προθεσμία για μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού στο 3% του ΑΕΠ. Μεταδίδουν, ωστόσο, και ανεπίσημες εκτιμήσεις ότι στις Βρυξέλλες δεν είναι πλήρως ικανοποιημένοι με τα μέτρα που αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση των σλοβενικών τραπεζών, την ιδιωτικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων και τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα συνταξιοδότησης και στην αγορά εργασίας.

Μετά την έγκριση, στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, από τη Σλοβενική Βουλή της ενσωμάτωσης στο Σύνταγμα του χρυσού δημοσιονομικού κανόνα, ως εμπόδιο στο δανεισμό και στην αύξηση του ελλείμματος και αλλαγών στο νόμο για το δημοψήφισμα που καθιστούν αδύνατο να αποφασίζονται σε δημοψήφισμα δημοσιονομικά ζητήματα και νόμοι που αφορούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η πρωθυπουργός είπε ότι η Σλοβενία θα παραμείνει «κοινωνική και αλληλέγγυα χώρα» και ότι θα αποδείξει ότι είναι ικανή να διασφαλίσει οικονομική σταθερότητα χωρίς βοήθεια από την ΕΕ και την "τρόικα".