Με τη δρομολόγηση της πώλησης των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στο χώρο της ελληνικής πετρελαϊκής αγοράς, που θα καθορίσει τις εξελίξεις και θα αλλάξει συνολικά το τοπίο στην ελληνική αγορά.

Πρόκειται για την αποκραστικοποίηση των ΕΛΠΕ, την πώληση του μεριδίου 35,4% που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο, ποσοστό του Δημοσίου ήδη έχει μεταβιβαστεί στο Tαμείο Aποκρατικοποιήσεων.

Ωστόσο τα ΕΛΠΕ ανήκουν, μέσω της Paneuropean (κατέχει το 41,25% των μετοχών) από τον Σπύρο Λάτση και το ερώτημα που προκύπτει, αν επίκειται και η πώληση αυτού του ποσοστού.

Θα μείνει ενώνοντας τις δυνάμεις του με την Gazprom, αν αυτή κερδίσει τον διαγωνισμό ή προτίθεται να αποχωρήσει από τα EΛΠE;

Πέρα από την Gazprom για τα EΛΠE, ενδιαφέρονται άλλοι τρεις «μνηστήρες», οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη προχωρήσει σε εκδήλωση ενδιαφέροντος. Πρόκειται για την Lukoil, η οποία έχει παρουσιάσει ένα σχέδιο διεθνών συνεργειών και εμπορίας στο χώρο των Bαλκανίων, οι Aυστριακοί της OMV και η Yukos.

Αν τελικά η ρωσική πλευρά αποκτήσει μετά τη ΔΕΠΑ και τα EΛΠE θα δημιουργηθούν εντελώς νέες ισορροπίες στην αγορά πετρλεαιοειδών καθώς θα υπάρξει για πρώτη φορά μια απόλυτα καθετοποιημένη δραστηριότητα, που θα δημουργήσει νέους όρους στον ανταγωνισμό.   Σημειώνεται ότι ο Όμιλος κατέχει την κορυφαία θέση στην εγχώρια εμπορία, μέσω των θυγατρικών του ΕΚΟ και Ελληνικά Καύσιμα (πρώην BP Hellas ). Οι δραστηριότητες της ΕΚΟ περιλαμβάνουν δίκτυο λιανικής με περίπου 1.100 πρατήρια στην Ελλάδα καθώς και δραστηριότητες στο υγραέριο, σε βιομηχανικά, αεροπορικά, ναυτιλιακά καύσιμα και λιπαντικά.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια λειτουργούν τρία διυλιστήρια στην Ελλάδα: στη Θεσσαλονίκη, στην Ελευσίνα και στον Ασπρόπυργο. Αυτά καλύπτουν το 73% του δυναμικού διύλισης της χώρας (το υπόλοιπο 27% ανήκει στην Motor Oil Ελλάς). Επιπλέον λειτουργούν το διυλιστήριο ΟΚΤΑ στη πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, το οποίο προμηθεύεται αργό πετρέλαιο μέσω αγωγών από τη Θεσσαλονίκη και καλύπτει περίπου το 85% των αναγκών της χώρας. Το αργό πετρέλαιο για αυτά τα διυλιστήρια προέρχεται από την Σαουδική Αραβία, το Ιράν, τη Λιβύη και τη Ρωσία.

Μέτοχοι της εταιρείας είναι η Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A  (41,8%) και το Ελληνικό Δημόσιο (35,5%), ενώ το υπόλοιπο ελεύθερα διαπραγματεύσιμο ποσοστό ανήκει σε θεσμικούς επενδυτές (15%) και ιδιώτες (8%).

Κατά το 2012 τα ΕΛΠΕ, παρουσίασαν αύξηση EBITDA 22% σε σχέση με το 2011 τα οποία διαμορφώθηκαν σε 444 εκατ. ευρώ. Οι βασικοί παράγοντες ήταν τα βελτιωμένα περιθώρια διύλισης (αύξηση $1/bbl κατά μέσο όρο), η εμπορική λειτουργία του διυλιστηρίου Ελευσίνας το δ’ Τρίμηνο, η απρόσκοπτη λειτουργία του διυλιστηρίου Ασπροπύργου, που σημείωσε ιστορικό υψηλό λειτουργικής διαθεσιμότητας, καθώς και η λειτουργία του διυλιστηρίου Θεσσαλονίκης. Η υψηλότερη παραγωγή οδήγησε σε αυξημένες πωλήσεις, με αύξηση των μεριδίων αγοράς στην εσωτερική αγορά καθώς και των εξαγωγών, οι οποίες τον Δεκέμβριο ξεπέρασαν το 50% των συνολικών πωλήσεων.

Μ.Π.