Μόνο στα λόγια, και όχι στις πράξεις, εντοπίζει το Reuters τη στροφή της Ευρώπης από τη λιτότητα προς την ανάπτυξη. “Η ρητορική έχει αλλάξει, αλλά δεν υπάρχει στροφή της πολιτικής”, σημειώνει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Το Reuters παραδέχεται ότι η Κομισιόν δίνει στις κυβερνήσεις περισσότερο χρόνο για να μειώσουν τα ελλείμματά τους και τα κράτη έχουν μεγαλύτερα περιθώρια κινήσεων, καθώς έχει υποχωρήσει ο πανικός στις αγορές ομολόγων, έπειτα από τη δέσμευση της ΕΚΤ να κάνει ό,τι χρειαστεί για να σώσει το ευρώ.

“Δεν είναι ότι εγκαταλείπουμε τις πολιτικές της λιτότητας. Αφορά μόνο το ρυθμό της προσαρμογής και μία στροφή προς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να αποφύγουμε να βρεθούμε σε ένα καθοδικό σπιράλ λιτότητας”, σημειώνει ο Carsten Brzeski, οικονομολόγος της ING για την Ευρώπη.

Στην πραγματικότητα, οι χαράσσοντες την πολιτική και οι κεντρικοί τραπεζίτες στην Ευρώπη δηλώνουν ότι οι καταχρεωμένες χώρες δεν έχουν άλλη εναλλακτική για τα επόμενα χρόνια από το να περιορίσουν τις δαπάνες και να συρρικνώσουν το κράτος τους, όσο πολιτικά δύσκολο και εάν είναι αυτό.

“Η ιδέα ότι θα υπάρξει τώρα αύξηση των δαπανών και ότι η εποχή της λιτότητας τελείωσε, είναι παραπλανητική”, δηλώνει ανώτερος αξιωματούχος στο Reuters.