Η Γερμανία απέρριψε σήμερα την πρόταση των Βρυξελλών για επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Κίνας στο τομέα των φωτοβολταϊκών, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ υποδεχόμενος στο Βερολίνο τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ, δείχνοντας ότι θα αποτρέψει με κάθε τρόπο έναν καταστροφικό εμπορικό πόλεμο.

«Κατά την άποψή μας, τα μέτρα δεν είναι πλέον απαραίτητα και για αυτό η Γερμανία είπε όχι», ανέφερε ο Ρέσλερ στην ομιλία του, πριν από το γεύμα που ακολούθησε με τον Λι και Κινέζους και Γερμανούς επιχειρηματίες.

Ο Γερμανός υπουργός είπε ότι την Παρασκευή το Βερολίνο ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρατείνει κατά δέκα ώρες την προθεσμία που της είχε δώσει για να απαντήσει για το συγκεκριμένο θέμα. Και αυτό γιατί η γερμανική κυβέρνηση ήθελε «να κάνει διάλογο με τους φίλους και τους εταίρους» της.

Ο Λι Κετσιάνγκ βρίσκεται στη Γερμανία από το Σάββατο, για την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στη χώρα αυτή και σήμερα χαιρέτισε το αίτημα του Βερολίνου προς τις Βρυξέλλες. «Αναβάλατε (σ.σ. την ημερομηνία απάντησης) επειδή θέλατε να μας ακούσετε. Και αυτή η στάση σας συνδέει την Κίνα με τη Γερμανία και αξίζει την αναγνώρισή μας», είπε.

Ήδη από το βράδυ της Κυριακής η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ είχε απορρίψει την εφαρμογή μέτρων προστατευτισμού και κάλεσε τις κινεζικές αρχές σε διάλογο. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Λι, διαβεβαίωσε ότι θα κάνει τα πάντα «ώστε να βρεθεί μια λύση μέσω του διαλόγου και να μην έρθουμε σε κάποιου είδους αντιπαράθεσης» με το Πεκίνο.

Mε την άποψη του Βερολίνου συμφωνούν και στελέχη της βιομηχανίας στη Γερμανία τασσόμενα υπέρ της διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων των εμπορικών διενέξεων. «Όσον αφορά τις σημερινές εντάσεις στο πεδίο του εμπορίου ανάμεσα στην ΕΕ και στην Κίνα, είμαστε υπέρ μιας λύσης μέσω διαπραγματεύσεων», είπε ο Πέτερ Λέσερ, διευθύνων σύμβουλος της Siemens και πρόεδρος της Επιτροπής Ασίας-Ειρηνικού του συνδέσμου των γερμανικών βιομηχανιών.

«Ελπίζουμε ότι οι καλές σχέσεις ανάμεσα στις χώρες μας δεν θα πληγούν», είπε ο Λέσερ. Πάντως, πρόσθεσε ότι οι γερμανικές και οι κινεζικές επιχειρήσεις θα πρέπει να μπορούν να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις, με ανοικτό και δίκαιο τρόπο. Εξάλλου, ο Λέσερ χαιρέτισε τις προσπάθειες του Πεκίνου περί προσπαθειών βελτίωσης της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων στη χώρα του.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει στις χώρες μέλη της ΕΕ να εγκρίνουν την προσωρινή επιβολή φόρου 47% —κατά μέσο όρο— στα ηλιακά πάνελ που εισάγονται από την Κίνα, με σκοπό να προστατευθούν οι ευρωπαϊκές εταιρείες που απειλούνται με εξαφάνιση και καταγγέλλουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό εκ μέρους του Πεκίνου.

Στις ομιλίες τους πριν από το γεύμα, τόσο ο Λι όσο και ο Ρέσλερ τάχθηκαν υπέρ του ανοίγματος των αγορών, προς το συμφέρον και των δύο χωρών, των μεγαλύτερων εξαγωγέων παγκοσμίως.

Ο Λι εξέφρασε την ελπίδα η ΕΕ να ταχθεί κατά του προστατευτισμού προσθέτοντας ότι «φυσικά» η Κίνα θα αυξήσει τις επενδύσεις της στην Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας στην Ευρώπη και η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας στην Ασία. Οι γερμανικές εξαγωγές στην Κίνα έφθασαν πέρυσι τα 66,6 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές της από την Κίνα ανήλθαν στα 77,3 δισ. και γι' αυτό η Μέρκελ θέλει να αποτρέψει έναν εμπορικό πόλεμο ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Πεκίνο.