Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γυρίζει την πλάτη στη λιτότητα και δίνει έμφαση στις μεταρρυθμίσεις με στόχο την ανάπτυξη, αναφέρει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ευρωπαίους αξιωματούχους, όμως η «παραχώρηση» αυτή δεν έχει καθόλου αγνούς σκοπούς.

Όπως ανέφεραν οι πηγές, στην αυριανή ανακοίνωση των προτάσεών της για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, η Κομισιόν αναμένεται να αναφέρει ότι ενώ η δημοσιονομική εξυγίανση πρέπει να συνεχιστεί, ο ρυθμός μπορεί να είναι πλέον πιο αργός καθώς μέρος της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην ευρωζώνη έχει αποκατασταθεί.

Αφού οι υπερχρεωμένες κυβερνήσεις δεν μπορούν να στηρίξουν την ανάπτυξη μέσω των δημόσιων δαπανών, θα πρέπει να αναθεωρήσουν τον τρόπο λειτουργίας των οικονομιών τους, κάνοντας τις αγορές εργασίας πιο ευέλικτες ή ανοίγοντας τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, επισημαίνεται. «Το βασικό μήνυμα θα είναι η μετατόπιση από τη λιτότητα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», είπε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμος αξιωματούχος. Οι προτάσεις, αφού εγκριθούν στη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Ιουνίου, θα αποκτήσουν δεσμευτικό χαρακτήρα και αναμένεται να επηρεάσουν τους προϋπολογισμούς από το 2014.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη αναφέρει ότι θα δώσει σε Γαλλία και Ισπανία δύο επιπλέον χρόνια για να μειώσουν το έλλειμμά τους κάτω από το 3% του ΑΕΠ, ενώ παράταση ενός έτους αναμένεται να δοθεί και σε άλλα κράτη μέλη.

Φυσικά η παροχή αυτή δεν θα είναι χαριστική, αφού, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, Παρίσι και Μαδρίτη θα πρέπει να δεσμευτούν για ευρείες και δομικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, που θα κάνουν τις οικονομίες τους πιο ανταγωνιστικές και θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας.

Τα «πονηρά» ανταλλάγματα

«Αυτές οι συνταγές αναμένεται να συναντήσουν τις αντιδράσεις των εργατικών συνδικάτων» σύμφωνα με το πρακτορείο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων της Ε.Ε. και αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Όλι Ρεν είχε δηλώσει πρόσφατα ότι «ακόμα πιο σημαντικό από τη δημοσιονομική εξυγίανση για τη Γαλλία είναι ότι θα πρέπει να δώσει νέα, δυνατή έμφαση στηνν αγορά εργασίας, το ασφαλιστικό σύστημα, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και των αγορών υπηρεσιών».

Η διαρροή αυτή κάθε άλλο παρά ελπιδοφόρα φαίνεται, αφού οι μεταρρυθμίσεις στις αγορές εργασίας μεταφράζονται σε περαιτέρω ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας και πτώση μισθών.

Η Ε.Ε. έχει «ακούσει» πολλά για τις πολιτικές λιτότητας που αποφασίζονται στις Βρυξέλλες -υπό τις επιταγές της Γερμανίας- και μάλλον αναζητεί άλλους τρόπους, πιο «διακριτικούς» ώστε να προωθήσει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της. Βασικός πυλώνας του νεοφιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου είναι φυσικά η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.


Βαγγέλης Βιτζηλαίος