Σε αναβάθμιση της προοπτικής του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος από  «αρνητική» σε «σταθερή», για πρώτη φορά από το 2008, προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's.

Όπως αναφέρει στην έκθεση «Banking System Outlook: United States of America» που δημοσιοποίησε σήμερα, η αναθεώρηση της προοπτικής των αμερικανικών τραπεζών οφείλεται στη συνεχιζόμενη βελτίωση των συνθηκών στον κλάδο και στην υποχώρηση των κινδύνων που εμπεριέχει ο κλάδος για την εξασθενημένη οικονομία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Moody's, οι ρυθμοί ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 1,5% και  2,5% τα έτη 2013-2014. Η ανεργία, αντιθέτως, εκτιμάται ότι θα βρίσκεται σε διαρκή πτώση και θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 7%.

«Οι βιώσιμοι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ και η βελτίωση των συνθηκών στην απασχόληση θα επιτρέψουν στις τράπεζες να προστατέψουν τους ενισχυμένους πλέον ισολογισμούς τους», δήλωσε σχετικά ο Σον Τζόουνς, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Moody’s.

«Επιπλέον, μετά από μία ακόμη χρονιά όπου σημειώθηκε μείωση στο κόστος των πιστώσεων και αποκατάσταση της κεφαλαιακής επάρκειας, οι αμερικανικές τράπεζες βρίσκονται πλέον σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες πτωτικές τάσεις στην οικονομία», συμπλήρωσε.

Όπως επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης, το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων αποτελεί τον μοναδικό σημαντικό παράγοντα που θα καθορίσει τις επιδόσεις των αμερικανικών τραπεζών τους επόμενους 12-18 μήνες.