Ο Λευκός Οίκος επέμεινε στη σημασία των προσωπικών σχέσεων μεταξύ του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα και του Κινέζου ομολόγου του, Σι Τζινπίνγκ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο Πεκίνο, του συμβούλου του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνόδου κορυφής Κίνας και ΗΠΑ, στις αρχές Ιουνίου.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπαράκ Ομπάμα, Τομ Ντόνιλον, πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη στην Κίνα, κατά τη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε με τον κ. Σι και πολλά άλλα εξέχοντα στελέχη της πολιτικής και στρατιωτικής κινεζικής ηγεσίας.

Προετοιμάζοντας τη σύνοδο κορυφής στην Καλιφόρνια, στις 7 και 8 Ιουνίου, ο κ. Ντόνιλον δήλωσε ότι η συνάντηση «είναι μια μοναδική ευκαιρία για τη διεξαγωγή σε βάθος συζητήσεων για τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, καθώς και για τα πολυάριθμα περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα».

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν από τον κ. Ντόνιλον και τους κινέζους εταίρους του ήταν και τα «κλασικά» σημεία διαφωνίας μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων. «Η Βόρεια Κορέα, η ηλεκτρονική ασφάλεια από τις επιθέσεις των χάκερς η κλιματική αλλαγή και η σταθερότητα της Ασίας», αναφέρεται σε σχετική δήλωση. Ο σύμβουλός του αμερικανού προέδρου συζήτησε επίσης τα οικονομικά θέματα και «τη σημασία της συνέχισης του διαλόγου για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Η σύνοδος κορυφής μεταξύ. Ομπάμα και Σι, η πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών από την στιγμή που νέος πρόεδρος της Κίνας ανέλαβε πλήρως τα ηνία της εξουσίας στη χώρα του, θα πραγματοποιηθεί στο Παλμ Σπρινγκς, 160 χιλιόμετρα ανατολικά του Λος Άντζελες. Αξιωματούχοι των δύο χωρών και εμπειρογνώμονες συμφώνησαν ότι οι συνομιλίες θα έχουν ως στόχο να δώσουν τον τόνο για μια νέα σχέση, την οποία οι αμερικανοί αποκαλούν πιο «χαλαρή» από την σχεδόν άκαμπτη θέση του προκατόχου του Σι Τζίνπινγκ, του Χου Ζιντάο.