Με εξώδικη δήλωση η Stanleybet ζητά 240 εκ. ευρώ για την αποκατάσταση της ζημίας που υπέστη ως αποτέλεσμα της σιωπηρής απόρριψης από τις ελληνικές αρχές της αίτησης Ομίλου, για μια στοιχηματική άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα. Την εξώδικη δήλωση η εταιρεία απέστειλε  προς τον Υπουργό Οικονομικών, τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Επιτροπή Εποπτείας Τυχερών Παιχνιδιών , στο ΤΑΙΠΕΔ, στην ΟΠΑΠ  και τον Πρωθυπουργό, το Ελεγκτικό Συνέδριο και άλλους φορείς και αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα ακολουθήσει αγωγή για τη διεκδίκηση της αποζημίωσης, ενώ καθοριστικό παράγοντα για την πορεία της απαίτησης της Stanleybet  θα παίξει η απόφαση του ΣτΕ που θα συνεδριάσει στις 11 Οκτωβρίου με θέμα το αίτημα αδειοδότησης της Stanleybet  και της William Hill  στην ελληνική αγορά.

Η Stanleybet έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια  νομικές διεκδικήσεις σε εθνικό  και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θεωρώντας ότι γίνονται πολλαπλές παραβάσεις   της νομοθεσίας της ΕΕ  από τις ελληνικές αρχές, και υπερασπίζεται  νομικά  το δικαίωμα για την εγκατάσταση και την παροχή υπηρεσιών στην ελληνική offline αγορά αθλητικών στοιχημάτων, ζητώντας από τις αρμόδιες αρχές να αναλάβουν δράση σε σχέση με τη ρύθμιση της offline αθλητικό στοίχημα της αγοράς σύμφωνα με τους όρους της πλήρους διαφάνειας και της μη διάκρισης, και σύμφωνα με τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οπως αναφέρει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της η θέση της Stanleybet έγινε δεκτή στο σύνολό τους από την πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) της 23ης Ιανουαρίου 2013, υπόθεση C-186/11 Stanleybet απόφαση που αναδεικνύει τις ασυνέπειες των ελληνικών αθλητικών στοιχημάτων μονοπώλιο με το δίκαιο της ΕΕ .

 Ειδικότερα, σημειώνει η εταιρεία, το ΔΕΚ έκρινε ότι η ελληνική νομοθεσία  με το αποκλειστικό δικαίωμα να τρέξει, διαχείριση, οργάνωση και λειτουργία παιχνίδια της τύχης χορηγήθηκε στην ΟΠΑΠ Α.Ε. παραβιάζει τα άρθρα 43 ΕΚ και 49 ΕΚ, (σήμερα άρθρο 49 και 56 αντίστοιχα), δεδομένου "ότι η νομοθεσία δεν ανταποκρίνεται πραγματικά την ανησυχία για την μείωση των ευκαιριών για τα τυχερά παιχνίδια και να περιορίσει τη δραστηριότητα του τομέα του  με ένα συστηματικό τρόπο» και επειδή δεν υπάρχει "αυστηρός έλεγχος από τις δημόσιες αρχές για την επέκταση των τυχερών παιχνιδιών". 
Η απόφαση του ΔΕΚ απαντά στα προδικαστικά ερωτήματα του ΣτΕ προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σχετικά με τη δίκη των Stanley bet και William Hill μετά την απόρριψη από την Ελληνική Δημοκρατία των αιτημάτων τους για αδειοδότηση. Το ΣτΕ ανέβαλε τη συνεδρίασή του για το θέμα που είχε προγραμματιστεί στις 17/5 και θα συνεδριάσει για να λάβει οριστική απόφαση στις 11 Οκτωβρίου 2013 ενώ αναμένεται αν συνεκδικαστεί και η ένσταση που έχει καταθέσει η Stanleybet  για την επέκταση του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ μέχρι το 2020.

Οπως αναφέρεται στο σκεπτικό της, εαν η εταιρεία είχε λάβει άδεια το 2004 θα είχε ένα δίκτυο 500 καταστημάτων μέχρι το 2008 που θα τις απέδιδε 59 εκ. ευρώ το χρόνο. Για τους λόγους αυτούς, η Stanleybet Όμιλος έχει ζητήσει από το Ελληνικό Δημόσιο και η ΟΠΑΠ Α.Ε. αποζημίωση των ζημιών για το άδικο που έχει υποστεί, σε ένα ποσό που υπολογίζεται αυτή τη στιγμή σε περισσότερα από 240 εκατομμύρια ευρώ. 

Ο κ. Κ. Μαραγκάκης επικεφαλής επικοινωνίας της εταιρείας σημειώνει: «Δυστυχώς οι ελληνικές αρχές διαιωνίζουν μια παράνομη κατάσταση και αυτό μας αναγκάζει να υπερρασπιστούμε τα οικονομικά μας συμφέροντα».

«Όπως είναι εμφανές από μία σειρά νομικών ενεργειών που έχει ξεκινήσει ο κλάδος των τυχερών παιγνίων στο σύνολό του ενάντια στο ελληνικό κράτος και στην ΟΠΑΠ Α.Ε., από τον αυξανόμενο αριθμό καταγγελιών στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και από την πιο πρόσφατη απόφαση του ΔΕΕ, οι ελληνικές αρχές φαίνονται αποφασισμένες να διατηρήσουν ένα παράνομο νομοθετικό πλαίσιο αποκλειστικά προς όφελος μίας εταιρείας, της οποίας το 99% του μετοχικού της κεφαλαίου ανήκει σε ιδιώτες» σχολίασε ο κ. John Whittaker, ο Γενικός Επιχειρησιακός Διευθυντής του ομίλου εταιρειών Stanelybet Group. «Η Stanleybet έχει ήδη νικήσει σε μία σειρά από δικαστικές μάχες, και με αυτή της την κίνηση δηλώνει ξεκάθαρα την πρόθεση της να διεκδικήσει τα νόμιμο δικαίωμά της να αποζημιωθεί για τις ζημίες που υπέστη από την παράνομη παρεμπόδιση εισόδου της στην ελληνική αγορά επίγειου στοιχηματισμού για ένα εξαιρετικά παρατεταμένο χρονικό διάστημα» κατέληξε ο κ. John Whittaker.
 

Μαρίνα Πρωτονοταρίου