Ως τα τέλη του έτους η ΕΕ θα θεσπίσει κανόνες για την παραγωγή σχιστολιθικού αερίου ανέφερε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  κ. Μπαρόζο κατά τη διάρκεια συζήτησης με ευρωβουλευτές σημειώνοντας ότι το πλαίσιο αυτό θα επιτρέψει «την ασφαλή εξαγωγή σχιστολιθικού αερίου στην Ευρώπη».

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα οι τιμές της ενέργειας στην ΕΕ είναι υπερδιπλάσιες από αυτές στις ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα τα ερωτήματα σχετικά με την ενεργειακή εξάρτηση είναι ιδιαίτερα πιεστικά για τα κράτη της ανατολικής Ευρώπης, τα οποία εξαρτώνται από το ρωσικό ενεργειακό γίγαντα Gazprom. Παράλληλα η πρόσφατη ανακάλυψη τεράστιων κοιτασμάτων σχιστολιθικού αερίου στις ΗΠΑ έχει αλλάξει δραστικά το παγκόσμιο γεωπολιτικό τοπίο της ενέργειας.

«Η Επιτροπή θα διασφαλίσει ότι οι όροι του παιχνιδιού θα είναι ίσοι, ενώ επίσης θα διασφαλίσει ότι οι συνθήκες ασφάλειας και η προστασία του περιβάλλοντος θα τύχουν απόλυτου σεβασμού» διαβεβαίωσε κατά την Euobserver.com ο Μπαρόζο, ο οποίος απέκρουσε τις κατηγορίες από την εκπρόσωπο της Ομάδας των Πράσινων ότι κατά τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες σημειώθηκε «στροφή στο μοντέλο της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ», εκτός του πλαισίου που ίσχυε μέχρι σήμερα με προσοχή στην κλιματική αλλαγή και στη βιώσιμη για το περιβάλλον ανάπτυξη.

«Η Επιτροπή είναι περήφανη για όλες τις πολιτικές που έχει ακολουθήσει σε σχέση με την κλιματική αλλαγή. Δεν πρόκειται να απεμπολήσουμε τον ηγετικό μας ρόλο στα θέματα αυτά. Εφόσον όμως υφίσταται μία επανάσταση όσον αφορά το σχιστολιθικό αέριο στις ΗΠΑ, πρέπει να υπάρξει μία επανάσταση σχετικά με την ενεργειακή αποτελεσματικότητα στην Ευρώπη» σημείωσε ο Μπαρόζο.

Ο Euobserver αναφέρεται στις ανησυχίες των περιβαλλοντικών οργανώσεων σχετικά με την παραγωγή σχιστολιθικού αερίου, που συνίστανται κυρίως στη χρήση της μεθόδου fracking (υδραυλικής ρωγμάτωσης) για την εξόρυξή του. Τι είναι το fracking; Είναι η εξόρυξη φυσικού αερίου από μεγάλα βάθη με τη διοχέτευση νερού και χημικών στοιχείων στην γεώτρηση. Το μείγμα αυτό διοχετεύεται με μεγάλη πίεση, μεγαλώνοντας έτσι τις ρωγμές στο σχιστόλιθο. Με αυτόν τον τρόπο το φυσικό αέριο βρίσκει διέξοδο και μπορεί να αντληθεί στην επιφάνεια.

Μιλώντας στον Εuobserver, o καθηγητής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια Kεντ Μορς δήλωσε ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα με το fracking είναι η χρήση καρκινογόνων ουσιών».

Παρά το γεγονός ότι η Γαλλία και η Γερμανία ηγούνται μιας ομάδας κρατών στην Ε.Ε. που έχουν συμφωνήσει σε ένα μορατόριο στην μέθοδο αυτή, άλλα κράτη μέλη ετοιμάζονται να ξεκινήσουν εξόρυξη πιο γρήγορα. Η Βρετανία πρόσφατα γνωστοποίησε την πρόθεσή της να αρχίσει γεωτρήσεις στα βορειοδυτικά της χώρας, ενώ η Πολωνία και η Ρουμανία θεωρείται πως έχουν τα πιο προσβάσιμα αποθέματα σχιστολιθικού αερίου.

Η Επίτροπος αρμόδια για θέματα κλιματικής αλλαγής Κόνι Χίδεργκαρντ ήταν μέχρι σήμερα απρόθυμη να υποστηρίξει την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου. Από την άλλη πλευρά ο Επίτροπος αρμόδιος για την Ενέργεια Γκίντερ Έτινγκερ έχει εκφράσει την πλήρη υποστήριξή του στο σχιστολιθικό αέριο.