Ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Βίτορ Γκάσπαρ δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του θα τηρήσει τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει έναντι των πιστωτών της παρά την εκτίμηση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ότι η ύφεση στη χώρα θα είναι βαθύτερη της προβλεπομένης εμποδίζοντάς την να τις επιτύχει.

Μιλώντας ενώπιον μιας επιτροπής της πορτογαλικής βουλής, ο Γκάσπαρ επέμεινε ότι η Λισαβόνα σκοπεύει να επιτύχει την μείωση του ελλείμματος της χώρας στο 5,5% του ΑΕΠ φέτος, κατόπιν στο 4% το 2014 και κάτω από το όριο του 3% που έχουν ορίσει οι Βρυξέλλες το 2015, όπως προβλέφθηκε μετά την τελευταία επιθεώρηση της αποστολής της διεθνούς τρόικας των πιστωτών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ).

"Το μακροοικονομικό σενάριο που χρησιμοποιηθεί ως η βάση για τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του 2013 θα είναι αυτό. . . που συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα", δήλωσε ο Γκάσπαρ.

Στις προβλέψεις που έδωσε στην δημοσιότητα σήμερα, ο ΟΟΣΑ φάνηκε πολύ λιγότερο αισιόδοξος. Προέβλεψε ότι το έλλειμμα της Πορτογαλίας θα φτάσει φέτος το 6,4% του ΑΕΠ και το 5,6% το επόμενο έτος, δηλαδή αντίστοιχα 0,9% και 1,6% περισσότερο σε σχέση με τις εκτιμήσεις της Λισαβόνας και των Πιστωτών της.

Επίσης σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ η πορτογαλική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2,7% το 2014 πριν επανέλθει σε ανάπτυξη με ρυθμό 0,2% το 2015, ενώ η Λισαβόνα αναμένει συρρίκνωση 2,3% και ανάπτυξη 0,6%, αντίστοιχα.