Οι πιέσεις που υφίσταται ο τραπεζικός κλάδος της ευρωζώνης έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δύο ετών, ωστόσο, οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες στη νομισματική ένωση παραμένουν «εύθραυστες», σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

Όπως σημειώνει η Ευρωτράπεζα, «αρκετές αδυναμίες» εξακολουθούν να υφίστανται στη σχέση μεταξύ των κρατών, των τραπεζών και της ευρύτερης οικονομίας.

Ανάμεσα στα σημεία-κλειδιά που επισημαίνει η ΕΚΤ βρίσκεται η «περαιτέρω μείωση των κερδών των τραπεζών», αλλά και η παράλληλη αναζωπύρωση της «έντασης» στις κρατικές αγορές χρέους, μία εξέλιξη που αποδίδεται στην «χαμηλή ανάπτυξη και την αργή υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων».

Όπως σημειώνει η Φρανκφούρτη, η προσπάθεια για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων δεν πρέπει να «διαλυθεί», ενώ την ίδια στιγμή τονίζεται η ανάγκη προόδου για την εμβάθυνση της ΟΝΕ, πρωτίστως μέσω της τραπεζικής ενοποίησης.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, τα μέτωπα αυτά απαιτούν την ανάληψη δράσης «από τον δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα», προκειμένου να «κοπεί» η αρνητική αλληλεπίδραση μεταξύ των αδύναμων κρατών, ανησυχιών για την σταθερότητα τραπεζών και των αποκλινόντων προοπτικών ανάπτυξης ανά κράτος.

Η έκθεση της Τράπεζας έρχεται στον απόηχο των στοιχείων που καταδεικνύουν πως μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου οι δανειοδοτήσεις των επιχειρήσεων της ΟΝΕ μειώθηκαν κατά περίπου 18 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: skai.gr