Πάγωσε για την ώρα η σύμβαση ΔΕΗ-Κοπελούζου για τη δημιουργία κοινής εταιρείας που θα αναπτύξει καταστήματα λιανικής.

Στο σημερινό ΔΣ της ΔΕΗ επρόκειτο να εγκριθεί το σχέδιο για τη δημιουργία κοινής εταιρείας ΔΕΗ-DAMCO  όμως κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι  συνδικαλιστές της Ένωσης Διοικητικού Οικονομικού Προσωπικού εισήλθαν στην αίθουσα μπλοκάροντας την έγκριση της σύμβασης.

Η διοίκηση ανταποκρίθηκε στο αίτημά τους και δεν πέρασε στη συζήτηση για τη σύμβαση κι έτσι για την ώρα "πάγωσε". 
Η Ένωση κατήγγειλε την πρόθεση αυτή υποστηρίζοντας πως ουσιαστικά επιδιώκεται η εκχώρηση της εμπορίας της ΔΕΗ.

Η συμφωνία με την Damco Energy του ομίλου Κοπελούζου, αφορά τη δημιουργία κοινής εταιρείας, με δίκτυο καταστημάτων στην οποία ο ιδιώτης θα έχει το 51% και η ΔΕΗ το 49%. Θα ονομάζεται «ΔΕΗ Solar Solutions AE» με τον όμιλο Κοπελούζου όμως, να έχει την πλειοψηφία.

Σύμφωνα με την πρόταση, που προς το παρόν δεν έχει εγκριθεί, τα νέα καταστήματα  θα επεκταθούν με τη μέθοδο του Franchise και θα παρέχουν διάφορες ενεργειακές υπηρεσίες όπως την ανάπτυξη και συμβουλές χρηματοδότησης  οικιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων, ενεργειακές επιθεωρήσεις και έκδοση  ενεργειακών πιστοποιητικών για τα ακίνητα, συμβουλευτική για εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και άλλες υπηρεσίες της ΔΕΗ, όπως η εξόφληση  λογαριασμών ηλεκτρικού.

Τέλος, σημειώνεται ότι η υπογραφή της Σύμβασης Μετόχων τελεί υπό την αίρεση της έγκρισής της από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η συμφωνία αυτή είναι εξέλιξη  παλαιότερης που είχε υπογραφεί με τον όμιλο Silcio (συμφερόντων του ομίλου Κοπελούζου και της Διεθνούς Τεχνικής) και περιελάμβανε πέραν του δικτύου καταστημάτων, εξαγορά από την ΔΕΗ του 49% σε εργοστάσια φωτοβολταϊκών της Silcio.

Πλέον έχει εγκαταλειφθεί -ως μη συμφέρουσα- η προοπτική συμμετοχής της ΔΕΗ με ποσοστό 49% στο μετοχικό κεφάλαιο των εργοστασίων κατασκευής φωτοβολταϊκού εξοπλισμού PIRITIUM SA και SILCIO SA, και πλέον η υπό σύσταση εμπορική εταιρεία μπορεί να προμηθεύεται το φωτοβολταϊκό εξοπλισμό σε ανταγωνιστικές τιμές από την αγορά.

Μ.Πρωτονοταρίου