Σήμερα αναμένονται οι προσφορές για το πρώτο πακέτο μαρινών, και αύριο για τα περιφερειακά αεροδρόμια, αφού είναι στην εκπνοή οι δύο διαγωνισμοί  του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).

Ομιλοι από Τουρκία, Ρωσία, και άλλες χώρες έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για Αλιμο, Πόρο, Ύδρα και Νέα Επίδαυρο και μένει να φανεί αν θα υποβάλουν και προσφορές, ενώ δεδομένη θεωρείται η συμμετοχή της Lamda Development του ομίλου Λάτση, με βάση όσα είχε δηλώσει πρόσφατα η διοίκηση (πιθανώς σε συνεργασία με τον τουρκικό όμιλο Dogus με τον οποία συνεργάζεται στη μαρίνα Φλοίσβου).

Μέσα στον Ιούνιο, αναμένεται να προκηρυχθούν και οι μαρίνες σε Χίο και Πύλο. Στο προσεχές τρίμηνο θα βγουν στο αέρα και οι διαγωνισμοί για τη Αρετσού στη Θεσσαλονίκη, το Λαύριο (προορίζεται για την υποδοχή μεγάλων σκαφών αναψυχής, mega-yachts) και το Αργοστόλι (θα λειτουργεί ως μαρίνα πολυτελείας).

Το έργο αξιοποίησης τουριστικών λιμένων εντάσσεται στο έργο «Νηρηίδες», που προβλέπει και τη μακροχρόνια μίσθωση 46 τουριστικών λιμένων  σε όλη την επικράτεια. Το υπουργείο Τουρισμού έχει αποκτήσει ένα κεντρικό ρόλο στη διαχείριση των μαρίνων, ενώ για να θωρακιστούν οι επενδύσεις οι μαρίνες θα χωροθετούνται με Προεδρικά Διατάγματα.Σημειώνεται ότι σήμερα από τις 153 μαρίνες της χώρας  μόλις οι 25 πληρούν τις διεθνείς προδιαγραφές.

Μέχρι αύριο θα κατατεθούν και οι δεσμευτικές προσφορές για την αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, για τα οποία το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι αυξημένο.

Ανάμεσα στους επενδυτές που αναμένεται να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων βρίσκεται ο γαλλικός κατασκευαστικός όμιλος Vinci, που πρόσφατα πλειοδότησε στον αντίστοιχο διαγωνισμό που διεξήγαγε η κυβέρνηση της Πορτογαλίας αναλαμβάνοντας την διαχείριση των αεροδρομίων της χώρας, η γερμανική εταιρεία Fraport, που είναι η διαχειρίστρια του αεροδρομίου της Φραγκφούρτης, αλλά και η Corporation America, η οποία, με έδρα την Αργεντινή, διαχειρίζεται ένα σύνολο 49 αεροδρόμιων σε Λατινική Αμερική και την Ευρώπη.Το ενδιαφέρον του έχει εκδηλώσει επίσης και ο Αερολιμένας Αθηνών.

 Μ.Πρωτ.