Ελαφρώς χαμηλότερα των αρχικών εκτιμήσεων διαμορφώθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ το α’ τρίμηνο του έτους, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στη μείωση των δημόσιων δαπανών εξαιτίας των μέτρων λιτότητας.

Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου, το ΑΕΠ σημείωσε αύξηση 2,4% σε ετησιοποιημένη βάση το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου, έναντι 2,5% που ήταν η αρχική εκτίμηση. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι δεν θα υπάρξει μεταβολή.

Η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας παρουσίασε σημαντική επιτάχυνση από το 0,4% που είχε σημειωθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2012. Ωστόσο, η ανάκαμψη δεν θεωρείται αρκετά δυναμική για να επιφέρει την επιθυμητή βελτίωση στην απασχόληση.

Σημαντικός παράγοντας συγκράτησης του ρυθμού ανάπτυξης θεωρείται η περικοπή των δημόσιων δαπανών κατά 4,9% σε ετήσια βάση, έναντι 4,1% που είχε αρχικά εκτιμηθεί.

«Οι δαπάνες στην Ουάσιγκτον είναι δραματικά χαμηλότερες», σχολιάζει στο Reuters ο Μάικλ Στράους από την Wilton στο Κονέκτικατ. Η Ουάσιγκτον έχει «σφίξει το ζωνάρι» τους τελευταίους μήνες στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας που έχουν εκπονηθεί από την αρχή του έτους με στόχο τη μείωση του δημόσιου χρέους.

Όπως εκτιμούν οι παράγοντες της αγοράς, τα σημερινά στοιχεία ενισχύουν την άποψη ότι η αμερικανική οικονομία εξακολουθεί να έχει ανάγκη από κίνητρα, το οποίο σημαίνει ότι η Fed ενδεχομένως να μην προχωρήσει σε απόσυρση των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης τόσο γρήγορα όσο ανησυχούσαν οι επενδυτές.